Jiří Anderle oceněn za grafiku

Desátým nositelem Ceny Vladimíra Boudníka se stal Jiří Anderle. Cenu uděluje sdružení Inter-Kontakt-Grafik za významný přínos v oblasti umělecké grafiky. Výstava Anderleho prací je spolu s nejlepšími díly 11. ročníku soutěže Grafika roku přístupná v Clam -Gallasově paláci v Husově ulici v Praze a potrvá do 13. března.

Předsedkyně poroty Boudníkovy ceny Eva Bužgová míní, že Anderleho projev zaujal výrazné místo v dějinách české i evropské grafiky minulého století. Podle historika umění Tomáše Pospiszyla jde však udělení ceny Anderlemu zcela proti Boudníkovu odkazu. Podotkl, že Boudník byl skutečným novátorem – ať už v používání technik či v progresivních myšlenkách na zapojení publika do umělecké tvorby. Anderle je podle kunsthistorika zcela konformním tvůrcem, který grafické tvorbě nedal příliš podnětů.

Do soutěže Grafika roku 2004 bylo letos přihlášeno 359 prací, na výstavě jich návštěvníci uvidí 226. Porota udělila deset cen a 24 čestných uznání.

Osmašedesátiletý Anderle vystudoval Akademii výtvarných umění, poté pracoval jako technik i herec v Černém divadle Jiřího Srnce a sjezdil s ním v 60. letech celý svět. V grafických a obrazových cyklech se snaží vyjadřovat existenciální úzkost, ať už je mu podnětem válka nebo stárnutí a samota. Je také sběratelem – kolekci afrických plastik vystavuje v Pelléově vile.