Ámos i Anděl mezi námi

Každoročně je březen měsícem anket a soutěží hodnotících za uplynulý rok snahu a úspěchy lidí v nejrůznějších oblastech a odvětvích. Mimo jiné se rozdělovaly i ceny Zlatý Ámos pro nejoblíbenější učitele a ceny Anděl pro nejlepší muzikanty. Dvě naprosto odlišné soutěže a jeden společný jmenovatel ­ Praha 6.

Titulem pro nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos se sice může pyšnit učitel matematiky Luboš Blahout z Gymnázia v Jablonci n. N., který ve finále 12. ročníku soutěže Zlatý Ámos zvítězil nad šesti soupeři. Nicméně kromě něj získala Zlatého Ámose také Hana Houkalová ze Střední pedagogické školy a Gymnázia v Praze 6, a to od dětské poroty.

Největší úspěchy na cenách Anděl 2004 slavila skupina Tata Bojs z Hanspaulky. Získala čtyři ceny, je i kapelou roku. Dva členové ­ zakladatelé Tata Bojs na Hanspaulce bydleli a chodili tam do školy. Dodnes se kapela k místu svých začátků hlásí a jejich koncerty začínají slovy: "Dobrý večer, my jsme skupina Tata bojs z Hanspaulky." Kapela je považována za jakousi třetí generaci hudební líhně Hanspaulky, čtvrti, odkud oba spolužáci pocházejí. "Na Hanspaulce se hrál bigbít odkojený rock"n"rollem, pak jsme přišli s blues a po nás Tata Bojs," říká jeden z pamětníků hanspaulské hudební scény Ivan Hlas.