Děti odemkly ztracený pramen

náhled souboruOdemykání studánek patří k tradičním rituálům vítání jara. První jarní den se svého odemčení dočkal i léta zapomenutý pramen Šestákovy studánky v Divoké Šárce nedaleko Kozákovy skály.

Přivítat jaro přišly ke studánce mažoretky a děti ze ZŠ na Dědině, které z lesa vynesly Moranu a při slavnosti si společně zapívaly. Pražský radní Miloš Grygar společně s Janem Holickým za radnici Prahy 6 pak symbolicky odemkli obnovenou studánku.

"O prameni studánky se vědělo z historických dokumentů, ale ochranáři jej objevili teprve vloni," řekla Kateřina Vaculová z odboru městské zeleně magistrátu, který má Divokou Šárku v péči. Hned poté začaly práce na jeho obnově, kterých se s podporou magistrátu ujalo Hnutí Brontosaurus.

Příběh Šestákovy studánky sahá hluboko do historie osídlení pravěkých Pražanů v Šáreckém údolí, kterým pramen sloužil jako pastevecké napajedlo. Své jméno si studánka vysloužila podle svých posledních majitelů ­ rodiny Šestákových. S mizícími pastvinami se studánka postupně proměnila v bahniště a zmizela pod porostem. Proto bylo nejprve nutné vykopat starou studánku a uvolnit pramen, který ucpala hlína a kořeny z okolních stromů. Odkryla se tak její původní kruhová podoba z opuky a místního kamene. "Při rekonstrukci jsme chtěli zachovat alespoň její původní kruhový tvar. Nová podoba studánky měla být také kruhová a otevřená. Dno studánky jsme vysypali říčními oblázky," popisuje práce Pavel Jeřábek z Hnutí Brontosaurus. Přestože je studánka pod severním svahem cesty, v létě do ní svítilo slunce, které spolu s čistou vodou vytvářelo nevšední obrázky.

Při slavnostním odemčení opravené Šestákovy studánky se děti loučily se zimou.

Záměr nechat studánku otevřenou bohužel nevydržel dlouho. Někteří lidé v ní nechávali koupat své psy, vyhazovali do ní zbytky svačiny a bezdomovci si tu dokonce bezostyšně prali prádlo. Na jejich bezohledné chování upozornila veřejnost. "To vedlo k tomu, že jsme studánku znovu částečně zakryli kamennou klenbou a zapustili do svahu," říká Jeřábek a doplňuje: "Nechtěli jsme dovážet kámen z pískovce, opuky, či žuly, který není v místě studánky původní. Proto byl svezen z třešňového sadu pod Kozákovou skálou, i když to bylo velmi pracné."

Studánku čekají ještě malé kosmetické úpravy. Při slavnostním otevření lidé mohli vybírat ze čtyř návrhů na její definitivní podobu. Varianta, která nasbírala nejvíce hlasů, se bude realizovat v létě.

Lidé se často ptají, zda voda ve studánce je pitná. Rozbor vzorků z Šestákovy studánky normy pitné vody ovšem nesplňuje.