Dětská hřiště musí být bezpečná,radnice chystá jejich obnovu

náhled souboruNa kovové prolézačky z dětských hřišť, například zeměkouli, nebo některé typy houpaček už děti budou jenom vzpomínat. Nahradí je nové a bezpečnější. Většina dříve vyráběných herních prvků totiž nesplňuje EU předepsanou normu. Radnice je proto ze všech svých hřišť nechá odstranit. "Pokračujeme tak v projektu bezpečná hřiště, který jsme vloni odstartovali oplocením míst, která jsou určená dětem ke hraní," říká radní Jan Holický.

Vybavení na hřištích a pískovištích musí mít ohodnocení odborníka a certifikát o tom, že splňuje předepsanou normu. Ta se zpřísnila vstupem do Evropské unie. Problém nastal hlavně u dříve vybudovaných hřišť, a to hlavně s nejrůznějšími typy kovových konstrukcí a prolézaček a s jejich rozmístěním. "Situaci jsme se rozhodli vyřešit provedením odborných revizí všech hřišť a jejich vybavení po celé městské části," vysvětluje radní Jan Holický. Na základě výsledku revize městská část letos, případně příští rok plánuje zajistit úpravy a opravy všech hřišť tak, aby odpovídaly normě. "Nevyhovující herní prvky necháme odstranit v místech, která nejsou využívána. Na hřiště, kde si děti pravidelně hrají, nakoupíme nové," říká radní. Podobné využití jako železné prolézačky mají například dětmi velmi oblíbené provazové pyramidy. Jedna stojí například na vloni zrekonstruovaném hřišti na Hadovce, druhá je na nově dokončeném hřišti v zahradě ZŠ Petřiny-sever.

Městská část má v současnosti ve správě 85 dětských hřišť a 50 samostatných pískovišť, absolutně nejvíc v celé Praze. Jejich rekonstrukce přijde radnici předběžným odhadem na desítky milionů korun.

Norma hlídá bezpečnost

Zákonná norma například předepisuje, jak daleko mají být od sebe jednotlivé příčky na žebříku, aby se tam dítě nemohlo zaklínit. Každý herní prvek také musí mít tzv. ochranné pásmo pro případ pádu, které se nesmí překrývat s jiným. Proto se některá zařízení budou muset přemístit. Jiný příklad: dříve se skluzavky umisťovaly tak, aby končily v pískovišti. Pokud má však pískoviště obrubník, o které by se dítě mohlo v případě pádu z klouzačky zranit, už normě nevyhovuje. "Tam, kde to půjde, se pokusíme hřiště upravit a normě přizpůsobit," plánuje radní Holický, který má projekt bezpečných hřišť ve své kompetenci.

Nepoužívaná hřiště skončí, budou místa pro relaxaci

Koncepčně se budou řešit sídlištní celky. V minulosti bývalo zvykem, že se v každém vnitrobloku vybudovalo pískoviště. Generace v těchto domech se obměnila a řada pískovišť zůstala prázdná. "Nevyužívaná hřiště jsou ve špatném technickém stavu a jejich provoz by se nám tak kvůli normě velmi prodražil. Pokud se ukáže, že využití například starých pískovišť, která nesplňují předpisy, je minimální a v blízkosti je jiné, dobře vybavené hřiště, radnice je zruší," zdůvodňuje postup Jan Holický. Hřiště se však nebudou rušit impulsivně. Pro sídliště Dědina je připravena koncepce, která řeší úpravu zeleně, cest, dětských hřišť i odpočinkových zón například pro seniory. "Musíme reagovat na potřeby rodin s dětmi, stejně tak i na potřeby našich starších spoluobčanů," doplňuje Jan Holický. Stejné koncepce se připravují pro sídliště Petřiny a Červený Vrch. "Revize dětských hřišť je nutná nejen z ohledem na bezpečnost dětí, ale i na demografický vývoj. Odpočinkové plochy se musí přiblížit aktuální situaci ve složení obyvatelstva. Proto je nutné nedělat rozhodnutí od "zeleného stolu", ale uvážlivě se znalostí stavu jednotlivých lokalit," soudí o postupu radnice zastupitelka Jaroslava Hešíková (nezařazená).

Radnice sice očekává některé negativní ohlasy na rušení hřišť, ale jinak postupovat nemůže. "Dodržování norem kontroluje Česká obchodní inspekce a za porušení uděluje pokuty. Důležitější než pokuty je však bezpečnost dětí," tvrdí Holický s tím, že již vloni nechala radnice dětská hřiště oplotit. Dobře vybavených hřišť je po celé městské části poměrně dostatek. Složitější je situace ve Vokovicích, kde by městská část ráda zřídila dětské hřiště a má pro to připravené i finanční prostředky, ale nemá vlastní pozemek, na kterém by ho mohla provozovat. Proto jedná z investorem připravované zástavby o vybudování kdysi velmi využívaného hřiště v ulici K Červenému vrchu.

Kovovým prolézačkám na hřištích odzvonilo. Podle norem jsou pro děti nebezpečné.