Kácené stromy nahradí mladé lípy

náhled souboruObnovu stromových alejí a výměnu dožilých stromů za nové plánuje na jaře TSK. V Praze 6 vysadí kolem 90 kusů nových stromů.

"Do konce března, který je limitem pro kácení stromů, byly odstraněny staré stromy na několika místech, v dubnu začneme vysazovat nové," sdělil Jan Karásek z TSK. Souhlas s kácením nemocných či přestárlých stromů vydala radnice.

Podél Dejvické ulice musely zmizet dva topoly. Nevitální rozlomené stromy měly uvnitř dutiny a vážně ohrožovaly bezpečnost. Vzniklé místo vyplní osm nových stromů.

V Zavadilově ulici byly v rámci obnovy uličního stromořadí pokáceny staré ošklivé lípy, které rušily celkový dojem již dříve renovovaného parku. Na jejich místo přijde pět nových. V ulici Pod Kostelem se staré a rozpraskané hlohy rozlamovaly a upadávaly jim větve. Místo nich bude vysazeno dvacet lísek tureckých, což je typ stromu, který lépe snáší komunikační otřesy a zátěž emisí. TSK nechalo také odstranit hlohy v ulici V Nových Vokovicích. Ty podle pamětníků v ulici stály přes šedesát let, nyní však už byly v takovém stavu, že by je rukama vyvrátil silnější muž.V dubnu je nahradí třicet nových lip. "Lípy mají přibližně stejnou životnost a jsou to velmi vitální stromy," řekl Karásek. Dalších dvacet lip vysadí TSK místo dožilých akátů v ulici Na Hubálce. V této ulici již lípy jsou, vznikne tak jednotné stromořadí. Výměna starých akátů za deset lipových stromků se uskuteční i v ulici Dr. Z. Wintera. "Lípa je krásný strom a hodí se do méně frekventovaných ulic, rozhodně nepatří na Evropskou. Odolnější je například právě líska turecká," vysvětluje výběr dřevin Jan Karásek a dodává: "Během jara také dosadíme v Bubenečské ulici to, co se vloni neujalo a kolem mladých stromů necháme vyrobit ozdobné mříže." Mříže dostanou stromy na nejfrekventovanějších místech, tam, kde nejvíce trpí. Lidé si k nim totiž zvykli uvazovat psy nebo zamykat kola.

Ulice V Nových Vokovicích působí prázdně. Vykácené hlohy však brzy nahradí třicet mladých lip.