Lidé nesouhlasí se zákazem zastavení kvůli stavbě

.Obyvatelům Liboce komplikuje život výstavba obytného souboru Nová Liboc. Protestují hlavně proti zákazu zastavení, který platí v ulici Za Vokovickou vozovnou. Lidé si nebudou smět postavit auto u domu po celou dobu stavby, to znamená přibližně dva roky. Komunikaci nyní budou využívat hlavně nákladní auta, kterých projede ulicí až třináct za hodinu.

Lidé z Liboce se zlobí, že náhradní parkování bylo provizorně zřízeno za rohem v Kolejní ulici. Tím se zničil travnatý plácek, na který děti chodily kopat fotbal. O využití pozemku pro účely parkoviště rozhodl magistrát, který jej vlastní. "Rozkopali dětem hřiště, přitom tam stejně nikdo nebude parkovat. Parkoviště bude lákat zloděje, navíc kolem zůstaly hromady hlíny a vše kolem je zablácené," řekl zástupce dotčených obyvatel pan Rajtler při setkání, které sjednala radnice s investorem stavby ING Developement. "Parkoviště bude do dvou týdnů dokončeno, hlínu odvezeme," slíbil zástupce investora J. Kropáček.

Na žádost starosty Tomáše Chalupy i obyvatel bude stanoven režim parkoviště i to, jak se bude pravidelně uklízet. U staveniště bude zřízena informační tabule s kontaktními čísly, kam se lidé mohou s dotazy a stížnostmi obracet. Investor zároveň slíbil, že se po skončení stavby na místo vrátí tráva i hřiště.

Větší problém mají místní lidé se zákazem parkování. "Zákaz zastavení nás omezuje, nemůžeme vynést z auta ani nákup," říká paní Pospíšilová. Na svém nařízení však trvá policie. Ta je vydala kvůli nákladním autům, která tak mohou ulicí projíždět v pracovní době od 6 do 21 hodin. Vedoucí odboru dopravy městské části přislíbil, že se pokusí s policií jednat o jiném režimu, alespoň v nočních hodinách. Vést auta na stavbu jinou cestou však není možné. "Toto je nejkratší cesta, jak dostat nákladní auta na vhodnou komunikaci, tedy Evropskou," řekl zástupce TSK pan Nekolný.

Investor slíbil po skončení stavby ulici Za Vokovickou vozovnou opravit. V nejbližší době provede v domech, kterých se stavba dotýká, podrobnou pasportizaci. Lidé mají při průjezdu naložených tatrovek obavy o poškození nejen omítek, ale celé statiky domů.