Praha 6 oslaví konec války

Celý svět si letos připomíná 60 let od ukončení největšího válečného konfliktu v historii lidstva, druhé světové války. K oslavám tohoto významného výročí se Praha 6, městská část s nezanedbatelnou vojenskou minulostí i přítomností, připojí uspořádáním hned několika akcí ­ výstavou o Pražském povstání, pietním aktem na Vítězném náměstí a akcí Dejvická demarkační. Pro tuto zvláštní příležitost vznikla také píseň Dejvická demarkační, kterou vydala radnice.

Unikátní výstavu fotografií o Pražském povstání připravuje radnice ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem od 5. do 29. května v Písecké bráně. Do brány projdou návštěvníci kolem skutečného tanku, na kterém přijeli Sověti do Prahy. Uvnitř je bude čekat řada jedinečných exponátů, především kanón s traktorem, který byl 8. května součástí povstalecké baterie Hanspaulka a po generální rekonstrukci bude poprvé vystaven zde. Chybět nebudou pojízdné nebo ruční zbraně a další válečné relikvie. Bohatá fotografická dokumentace zachycuje události od 4. dubna 1945, kdy sovětský 2. ukrajinský front osvobodil Bratislavu, přes povstání Pražanů, stavění barikád, boj o rozhlas i Václavské náměstí, příchod Vlasovců a snímky českých civilních obětí zavražděných příslušníky Waffen-SS na Pankráci. Chronologický vývoj událostí uzavře podpis bezpodmínečné kapitulace 7. května v Remeši a odchod Němců 8. května z Prahy do amerického zajetí v západních Čechách. Ve vitrínách budou umístěny fotografie a dokumenty od občanů Prahy 6, zachycující účast jich samotných nebo jejich rodinných příslušníků v květnových bojích.

Dejvická demarkační

Hlavní oslavy se uskuteční 8. května na Dejvické třídě akcí s názvem Dejvická demarkační. Převážná část Dejvické bude rozdělena na tzv. "demarkační zóny" armád vítězných mocností ­ zónu americkou, ruskou, britskou, francouzskou, k nimž přibudou československá a polská. Zóny budou vyzdobeny národními symboly a každá se představí restaurací s národní kuchyní a kulturním programem charakterizujícím svou zemi. Ve 14 hodin se za účasti prezidenta Václava Klause uskuteční pietní akt u Památníku čs. zahraničním vojákům na Vítězném náměstí a od 15 hodin budou živě znít současné hity i evergreeny na centrálním podiu na Dejvické. Program potrvá do 22 hodin. Tento den bude v celé ulici vyloučen provoz a zamezeno parkování. Uzavřena bude také ulice M. Horákové. Na Letenské pláni se od 10 hodin koná velká vojensko-historická přehlídka.

Oslavy výročí významného data podpořili i hudebníci z Prahy 6. Vznikla společná píseň "Dejvická demarkační", která se má stát vzpomínkou na výročí osvobození. Zpěvák Ivan Hlas je autorem textu a s Norbi Kovacsem i autorem hudby. Pěvecky se na singlu podílel například břevnovský rodák Pavel Bobek. "Bylo mi osm, když po Bělohorské k Vypichu mířil nekonečný průvod zajatých Němců," vzpomíná. "S bratrem jsme z obchodů strhávali německé nápisy. Tu dobu jsem prožil," vysvětluje Bobek, proč se do projektu zapojil. Kromě něj v písni vystupují zpěváci Suchý, Hlas, Kalousek, Tesařík, Introvič, Kopta, Hříbal a Fischer. Originální píseň vydala radnice v nákladu 1000 ks a CD bude možné získat zdarma v informačních kancelářích radnice Prahy 6. Písničku lze také stáhnout na www.praha6.cz/dejvickademarkacni. Zde je možné najít i zajímavosti týkající se vzniku písně včetně fotografií z jejího natáčení.