60 let od konce války slaví i Praha 6

Na jaře roku 1945 se uskutečnily na území tehdejšího Československa poslední bojové operace: 30. dubna byla osvobozena Ostrava, v Praze vypuklo 5. května povstání proti nacistickým okupantům. V západních Čechách byla 6. května osvobozena Plzeň americkou 3. armádou. 9. května vstoupila do hlavního města Rudá armáda.

K 60. výročí ukončení nejkrvavějšího válečného konfliktu v dějinách organizuje Praha 6 akci Dejvická demarkační na Dejvické třídě. „Výročí konce války chceme připomenout spíše jako oslavy znovu získané svobody. Proto je Praha 6 pojímá jako lidovou veselici, beze zbraní a militantních prvků,“ řekl starosta Tomáš Chalupa.

Hlavní oslavy se uskuteční 8. května na Dejvické třídě, kde pro tento den bude vyloučen provoz motorových vozidel a zamezeno parkování. Prostor bude vymezen ulicemi Na Hutích a souběhem ulic Eliášova a Václavkova. V prostoru náměstí Čkalova a Jaselská bude umístěno centrální pódium. Část Dejvické třídy bude rozdělena na tzv. „demarkační zóny“ několika armád vítězných mocností, navíc bude zóna Československo a Polsko. Centrální pódium (před prodejnou Baťa) bude hlavním místem oslav. Na něm se uskuteční zahájení oslav a stěžejní hudební program. Chybět nebude ani Dětská zóna se soutěžemi a divadelními představeními. 

Více informací včetně  programu naleznete na www.praha6.cz/dejvickademarkacni/

Celopražské oslavy zakončí slavnostní ohňostroj ve 21.30 hodin na Střeleckém ostrově.

V rámci oslav radnice Prahy 6 vydala píseň „Dejvická demarkační“, která se stala navíc hymnou oslav 60 let konce II. světové války. CD k dispozici v informačních kancelářích.