Cyklisté využijí i přívoz

náhled souboruCyklisté si svůj oblíbený sport na jaře užívají plnými doušky. V Praze 6, kterou podle statistik jezdí Pražané na kole nejvíce, se buduje prodloužení cyklostezky podél Vltavy.

„Městská část spolu s magistrátem připravuje prodloužení cyklostezky při Roztocké ulici od křižovatky s Kamýckou směrem do Sedlce. Tím se naváže na trasu podél Papírenské,“ uvedla místostarostka Jaroslava Trnková. Něco přes kilometr nové stezky s mlatovým povrchem bude končit u nově vybudovaného přívozu v Sedlci. Atraktivním způsobem se tak město chystá propojit povltavské stezky na obou březích Vltavy. Ze Sedlce bude cyklisty převážet motorová pramice. „Loď bychom chtěli označit turistickou značkou a jezdit by se mělo za cenu jízdného MHD,“ vysvětlil záměry magistrátu Pavel Polák, který má cyklostezky na starosti. Provoz přívozu, který zde fungoval naposledy před 15ti lety, by měl být obnoven v červenci. Díky spojce budou moci cykloturisté snadněji vyrazit na výlet podél Vltavy směrem na Kralupy. U přívozu v Sedlci pak bude zbudováno parkoviště pro ty, kteří na své cyklovýlety vyrážejí nejprve autem. „Radnice Prahy 6 zároveň jedná, aby došlo i k prodloužení cyklostezky na stranu směrem k lávce přes kanál ve Stromovce, kde by byla další možnost přechodu přes řeku a tím by vznikl okruh zpět na Prahu 6,“ doplnila místostarostka.

Radnice by ráda vyřešila také bezpečné spojení mezi Ladronkou a oborou Hvězda. „Kolaři a bruslaři musejí přejíždět křižovatku. Radnice usiluje o realizaci projektu na přemostění Kukulovy ulice, aby tak mohli lidé po stezce bezpečně pokračovat dál ke Hvězdě,” řekla J. Trnková. Výhledově se počítá s podjezdem Bělohorské. Bezpečněji by se také mělo projíždět přes křižovatku Ovenecká  v Praze 7. Pro cyklisty by tu měl být letos vyhrazen speciální pruh, aby cyklisté nemuseli nebezpečně balancovat vedle projíždějících aut.

Cyklostezek, ze kterých je zcela vyloučen motorový provoz, se stále nedostává. Pro delší výlety z Prahy cyklisté využívají značené cyklotrasy. Příznivce výletů na kolech potěší nově značená cykloturistická trasa vedoucí čtyřmi směry z Dobrovíze. Napojit se na ní dá například v Tuchoměřicích nebo Hostivicích. Novou trasu z vlastní iniciativy vymyslel a vyznačil obyvatel Dobrovíze Jakub Sklenka. Její vznik finančně podpořila Algida. „Jezdím na kole poměrně často a jako obyvatel Prahy 6 jsem cestu na Okoř (jediný významnější cyklistický cíl) jel asi 100x. Rozhodl jsem se tedy, že pro zpestření možností cyklistických výletů vybuduji novou cyklotrasu,“ říká Sklenka s tím, že Dobrovíz je památkově chráněnou vesničkou za plotem letiště Ruzyně a návštěvníkům zůstává zbytečně ukryta.

Jako cyklostezku lidé využívají chodník podél Evropské. Z něj se snadno odbočí do Šáreckého údolí. Jím prochází cyklistická trasa Pražské padesátky.

%%OPENFOTO("/image/200505_33.jpg",1,0,0,0,1)%%

Pro výlety z Prahy mohou cyklisté od dubna využívat i nově značenou turistickou cyklotrasu, která vede kolem malebné vesničky Dobrovíz (fialová trasa).