Den Země na Praze 6

Ti, kteří se v 16. dubna nechali zlákat krásným počasím na výlet do Šárky, měli možnost zúčastnit se programu, který u příležitosti celosvětové oslavy Dne Země pořádalo občanské sdružení Mladí sociální demokraté spolu s dalšími ochránci přírody. Na pěti stanovištích byla nejen pro děti nachystána celá řada her, ale i malířská „minidílna“, dalekohled připravený na sledování slunečního povrchu spolu se zajímavým komentářem či zkušený ochránce přírody, který ochotně odpovídal na dotazy malých „zvědavců“ i jejich maminek a tatínků.

Součástí celé akce byl také úklid Šárky, do kterého se kromě organizátorů zapojilo též množství zájemců z řad veřejnosti. Jejich dobrovolné gesto, kdy obětovali část svého volného dne na to, aby uklidili nepořádek po těch méně pořádných, tak vlastně byl tím nejkrásnějším možným naplněním hesla celých „narozenin Země“, hesla Clean up the world (ukliďme svět). O tom, že nezůstalo jen u gest a symbolů, vypovídá několik metráků odpadků sebraných do plastikových pytlů či celkově kulturnější prostředí v okolí Šáreckého potoka .

Letošní Den Země v Šárce, který podpořila grantem i radnice Prahy 6, oslavil již třetí výročí a jasně ukázal, že vzrůstá počet lidí, kterým není lhostejný osud jejich prostředí a namísto pasivity aktivně usilují o nápravu věcí, které je trápí v jejich okolí.

Za organizátory Jakub Štědroň a Václav Klusák