Děti vybíraly osobnost Prahy 6

náhled souboruVe vstupní hale školy Benita Juáreze se to slavnými osobnostmi jen hemžilo. Nebyly skutečné, i když některé tak téměř vypadaly. Jejich portréty a fotografie byly součástí prezentací, které s učiteli vytvořili žáci 2. stupně, aby po vzoru podobné soutěže vyzdvihli největšího Čecha Prahy 6.

Do originálního projektu se zapojilo 17 tříd a každá si nejprve vybrala osobnost pouze podle profese. „Žáci volili, zda chtějí chemika, sportovce nebo herce,“ vysvětlila ředitelka Maja Bihelerová. Teprve potom se odtajnilo jméno osobnosti, jejíž portrét měla třída sestavit a prezentovat tak, aby zaujal porotu – návštěvníky vernisáže. „Žáci se úkolů zhostili s velkým nadšením. Se slavnými osobnostmi si domluvili schůzku, pokud tito lidé již nežijí, tak s jejich dětmi nebo příbuznými,“ vysvětluje ředitelka. Všichni z žijících významných obyvatel Prahy 6 byli velmi vstřícní. Fotbalista Josef Masopust přišel do třídy na besedu, Jiří Suchý pozval žáky do divadla, nadšené se děti vrátily od sestry Akvinely z Domova sv. Rodiny a Václav Havel žákům zaslal fotografii s věnováním. Portrét osobnosti žáci prezentovali na slavnostní vernisáži, kde se snažili originalitou zaujmout co nejvíce lidí - ukázky zfilmovaných děl Petra Šabacha například pouštěli v televizi, jiní modelovali sochy jako František Bílek. Příchozí porotci na 335 vyplněných anketních lístcích nakonec devadesáti hlasy rozhodli, že největším Čechem Prahy 6 je Václav Havel. Jeho prezentaci připravila s dětmi paní učitelka Petrovičová. Hned po vyhlášení výsledků poslaly děti panu Havlovi dopis, že je těší, že díky němu vyhrály. Na druhém místě se umístil podle poroty Otto Wichterle a třetí atlet Roman Šebrle.

Stranou projektu nezůstali ani žáčci z 1. stupně, ti si vybírali z nejslavnější pohádkové postavy. Přestože byl v soutěži Bajaja či Krteček, porotci rozhodli o vítězství dejvického Hurvínka.

Mezi nejzajímavější patřila prezentace osobnosti sochaře Františka Bílka.