Slovo starosty květen/2005

Otázky pro pana starostu: Letiště v Ruzyni stále zvyšuje počet letů, což má negativní dopady na občany žijící v jeho okolí. Jak tento problém řešíte? A ta okamžitá řešení? Jednání zastupitelstva bylo poprvé na živo přenášeno na webové stránky. Co si od tohoto kroku slibujete? Jaké budou ty další krůčky?

Letiště v Ruzyni stále zvyšuje počet letů, což má negativní dopady na občany žijící v jeho okolí. Jak tento problém řešíte?

Před časem jsem určil pracovní skupinu, která vede jednání se správou letiště. Naše cíle jsou přitom dvojí – dlouhodobé, ale také okamžité. Dlouhodobým je urychlená výstavba paralelní dráhy ve směru východ – západ, a tím i odstavení dráhy, která nás nejvíce obtěžuje. Musím přiznat, že tady tvoří největší překážku negativní postoj radnic na severu Prahy 6, jako je Přední Kopanina či Nebušice. Letadla, která dnes létají přes nás, by příště létala nad jejich hlavami, a to se jim pochopitelně nelíbí. Tento postoj chápu, ale nemám jinou možnost, než jej odmítnout. Mohl bych také tvrdit, že letiště je moc blízko městu a mělo by být dál. To se obávám nikdo z nás nezmění (ani politici, kteří před občany podobné věci líbivě slibují). Nezbývá nic jiného než počítat, která dráha obtěžuje větší počet lidí. Zatímco u dráhy sever – jih to jsou desítky tisíc lidí, u nové dráhy východ – západ je to číslo řádově menší.

A ta okamžitá řešení?

Tady náš vyjednávací prostor není zrovna ideální a nepomáhá nám v něm ani stávající legislativa. Naše pozice stojí na dvou pilířích. Za prvé omezit počet letadel přistávajících, či hůře vzlétajících přes naše území na minimum (v noci bychom je chtěli zcela zakázat). Za druhé pak dopady na území řádně kompenzovat.

Jednání zastupitelstva bylo poprvé na živo přenášeno na webové stránky. Co si od tohoto kroku slibujete?

Zastupitelstvo je nejvyšší orgán obce, který rozhoduje o klíčových záležitostech její existence. Přenos na web je jedním z prvních krůčků k tomu, abychom povědomí o jeho práci zprostředkovali všem občanům. Víte, po posledních událostech ve vysoké politice mám pocit, že dnes každý v pojmu politika hledá něco špatného či podvodného. Cílem našeho projektu, pracovně nazvaného Slušná radnice, je ukázat, že všichni politici nejsou stejní a že politika není špína.

Jaké budou ty další krůčky?

Připravujeme projekt tzv. dvorany, tedy otevřeného prostoru, kde bude možné vyřídit ty nejjednodušší záležitosti. Pracujeme na projektech jako je jednotný diář, elektronická správa dokumentů, kartový systém či prosklené dveře do všech kanceláří. Zatím jsou všechny ve fázi projektů, ale předpokládám, že do konce roku už budou první reálné výstupy.