Úklidy stále komplikují řidiči, 30 odtahů denně

náhled souboruJarní úklid vozovek a chodníků v celé Praze 6 stále pokračuje, a to do poloviny května. Na nerespektování zákazů zastavení doplácí řada řidičů, kteří včas nepřeparkují a pro své vozy pak míří na odtahová parkoviště. Během dubna policisté nechali odtáhnout přes 600 aut neukázněných řidičů. Průměrně je odtaženo přes 30 aut denně.

„Celý úspěch této akce závisí na ukázněnosti řidičů. Pokud nechají svá auta stát na ulicích i chodnících v době, kdy je úklid vyhlášen, pak jde o vyhozené peníze a odpad v ulicích zůstane,“ říká na adresu majitelů aut starosta Tomáš Chalupa. Chodník i vozovka se uklízí současně, proto je třeba z ulic odjet úplně.

S velkým zájmem lidé využili velkoobjemové kontejnery na rostlinný i domovní odpad, které městská část přistavila na 85 místech a průběžně nechala vyvážet. O posledním dubnovém víkendu lidé naplnili 38 přistavených kontejnerů. Rekord drží stanoviště na Ladronce v Břevnově, kde byl během jednoho dne kontejner odvezen celkem 15x. Lidem však vadí, že v některých uklizených ulicích zůstává nepořádek kolem stanovišť sběru tříděného odpadu. „Máme krásně uklizený chodník a u kontejnerů zůstaly odpadky,“ stěžují si. Stanoviště na tříděný odpad uklízejí firmy placené magistrátem, které zajišťují jeho odvoz. „U těchto kontejnerů se nepořádek hromadí průběžně, ale při velkém úklidu se musí uklízet kompletně. Pokud lidé nebudou s úklidem spokojeni, měli by kontaktovat své inspektory životního prostředí,“ doplňuje radní Jan Holický. Na komplexní úklid ulic plynule naváže pravidelný úklid chodníků, který je rozdělen podle jednotlivých lokalit, v závislosti na koncentraci nepořádku v ulicích.

Specializovaná firma předvedla zástupcům radnice nové stroje na čištění chodníků. Pomocí horké páry a čistící emulze se z mozaiky jednoduchým způsobem odstraní špína, ale například i nalepené žvýkačky. Radnice zvažuje, že tímto způsobem nechá umýt některé chodníky v Praze 6.

Typický jarní obrázek z Prahy 6, úklidové čety a čistící vozy ve všech ulicích.