Umělci dražili „Hlavy pro Asii”

Šestašedesát výtvarníků zvučných jmen se zapojilo do projektu „Nejste sami“, který vynesl bezmála sedm set tisíc pro lokality východní Asie, postižené vlnou tsunami. Každý z umělců podle vlastní fantazie pomaloval nebo jinak výtvarně ztvárnil jednu keramickou hlavu – kopii vyrobenou podle hlav, jaké se před 5 tisíci lety vytvářely na Kykládských ostrovech v Egejském moři.

Originální charitativní projekt, který se stal zároveň přehlídkou nejrůznějších nápadů, ukončila dražba v Písecké bráně.   Byla zde k vidění hlava ztvárněná do podoby Eurošaška nebo hlava jako Šípková Růženka, Babička s brejličkami, Hlava v oblacích, Hlava plná koček nebo Brouk v hlavě. Mezi nejznámější autory, kteří projekt podpořili patřili Born, Bím, Anderle, Zábranský nebo Olbram Zoubek – cena jím vytvořené hlavy se z vyvolávací ceny 15 tisíc vyšplhala až na rekordních sto pět tisíc. Do humanitární akce se zapojili i radní Prahy 6. Ti se společně složili na hlavu od výtvarníka Jiřího Mocka, který v Praze 6 žije a tvoří.

Každý, kdo si malovanou hlavu koupil, přispěl na zlepšení života kmene Mentawajů, přírodních lidí  žijících na ostrově Siberut v Indonésii. Těm byl výtěžek aukce určen a prostřednictvím Českého červeného kříže jim budou peníze předány. „Akce byla úspěšná,“ řekl autor nápadu pan Hruška z Galerie Ikaros ve Slaném.

%%OPENFOTO("/image/200505_09.jpg",1,0,0,0,1)%%
Zdeněk Podhůrský dražbu hlav moderoval. Jeho manželka Markéta byla jednou z autorek „pomalovaných hlav”.

%%OPENFOTO("/image/200505_10.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200505_08.jpg",1,0,0,0,1)%%

Malířka Iva Hüttnerová ztvárnila hlavu jako babičku.