Z Dlouhého lánu až na konec světa

ZŠ Na Dlouhém lánu zahájila cyklus pravidelných večerních setkání se zajímavými lidmi – cestovateli, novináři, etnografy a historiky, kteří měli možnost poznat země blízké, vzdálené i ty takříkajíc „na konci světa“.

Uvidíte fotografie a video-nahrávky z různých koutů naší planety, uslyšíte poutavé vyprávění o životě lidí, kultuře a přírodě na různých místech světa a budete mít možnost se ptát na to, co vás zajímá. Setkání se konají jednou měsíčně v 18 hodin v ZŠ Na Dlouhém lánu.

První setkání s Mgr. Kamilou Šimkovou–Broulovou, geografkou, novinářkou a scénáristkou dokumentárních filmů se již uskutečnilo. Tématem byla Amazonka, kde cestovatelka strávila mnoho měsíců a jako jediná žena pronikla až k pramenům. Druhé setkání s panem Mikyskou bude 3. května. Ing. Martin Mykiska je významný cestovatel, fotograf, publicista. Pobýval v Antarktidě, Jižní a Severní Americe, Rusku, Střední a Jižní Asii. Přispívá do nejrůznějších novin a časopisů (Koktejl, Lidé a Země, Lidové noviny, Hospodářské noviny, MF Dnes), vydal již šest cestopisných knih.V letech 2003 a 2004 navštívil Ladak, buddhistickou enklávu v Himalájích. Pět měsíců zde vyučoval ladacké děti angličtinu a tomuto tématu bude věnováno naše setkání.

Na poslední předprázdninové setkání se můžete těšit 31. května. Hostem bude Jana Patková – bývalá šéfredaktorka časopisu Koktejl, v současné době kameramanka a režisérka pořadu Cestománie. Pobývala v Číně a v Africe, které se bude na setkání věnovat. Celý cyklus bude pokračovat po prázdninách.