Další školy jdou do rekonstrukce

náhled souboruŠkoláci se pomalu loučí se školním rokem. Městská část v době prázdnin znovu nastupuje do několika základních i mateřských škol s kompletními rekonstrukcemi. „Snažíme se, aby stav budov odpovídal nárokům na školu 21. století,“ říká místostarostka Jaroslava Trnková, zodpovědná za oblast školství.

Protože nejde jen o dílčí opravy, některé práce budou zahájeny již v červnu. „Cílem je vždy dát objekt zásadně do pořádku. Po zkušenostech z loňska víme, že řada úprav se za dva měsíce nedá stihnout,“ dodává místostarostka.

Na Marjánce by po prázdninách měli žáci do školy přicházet nově vybudovaným vestibulem, kde se budou moci shromažďovat ještě před začátkem vyučování. „Vchod do školy sousedí s frekventovanou Bělohorskou ulicí a čekání před školou bylo pro děti nebezpečné. Novým vstupem chceme situaci vyřešit,“ říká místostarostka. Marjánka patří v Praze 6 mezi nejstarší školy a zásadní rekonstrukcí prošla před dvěma lety. Letos bylo u školy otevřeno i nové sportoviště, které škole doposud citelně chybělo.

Zásadní úpravy čekají i školu na Hanspaulce. Z ní se po dobu prázdnin stane staveniště. „Požádali jsme ministerstvo o zkrácení školního roku o několik dní, aby se vše stihlo,“ říká ředitelka školy M. Pojerová. Do školních chodeb přijde nová dlažba, budovu čeká výměna oken, hydroizolace a elektroinstalací, oprava omítek, podlah, sociálních zařízení a malé tělocvičny. „Jsme vděční, že radnice Hanspaulku opravuje. Do školy se hodně investovalo přístavbou jídelny v minulých letech, ale stará budova ze 30. let minulého století rekonstrukci skutečně potřebovala,“ míní ředitelka. Žáci se také mohou těšit na hodiny tělocviku v opraveném sportovním areálu poblíž školy. Jeho rekonstrukci radnice připravuje společně se sokolskou jednotou.

Základní školy Pod Marjánkou a Petřiny-jih dostanou novou kuchyni a jídelnu. „Obě kuchyně jsou v havarijním stavu a neodpovídají hygienickým normám ani bezpečnostním předpisům,“ vysvětluje místostarostka Trnková. Výměna fasády, oken a topení proběhne ve školní budově v Českomalínské, kde se učí děti z prvních tříd školy E. Destinnové. „Práce se uskuteční mimo výuku o prázdninách, v hlavní budově navíc budeme vyměňovat topení,“ říká ředitelka školy Ludmila Fišerová.

Z mateřských škol byla letos do rekonstrukce vybrána MŠ Motýlek. „V poslední době stoupá zájem o školky a Motýlek je jedna z těch větších, navíc má hezké zázemí. Současné úpravy by nám v budoucnu umožnily řešit eventuální zvětšení prostor,“ zdůvodňuje místostarostka s tím, že nyní jde o rekonstrukci kuchyně, topení a úpravu vstupu do školky.

 

V rámci komplexní rekonstrukce Základní školy Petřiny-jih nechala šestková radnice opravit i venkovní sportoviště. K němu patří i téměř sedm metrů vysoká provazová pyramida za školou, která je veřejně přístupná a děti na ní rády tráví odpoledne.