Děti ukázaly, že umějí mnoho

náhled souboruJiž posedmé se v Dejvickém divadle uskutečnila akce Pomocné školy Rooseveltova „Podívejte, co umíme“. I tentokrát byl program opravdu našlapaný a to samé by se dalo říci i o účasti diváků v sále.

Program odstartovala Pomocná škola představením „O Smolíčkovi trochu jinak“. Již úctyhodných jedenáct let fungující divadelní soubor Přepestro vystoupil s velice podařenou adaptací klasické pohádky. V jeho pojetí se Smolíček ze spárů zlých jezinek dostává pomocí kouzel kocoura a víly v domku švestkové babičky, která způsobí, že zlo jezinek se mění v dobro. Ručně malované kulisy, originální kostýmy, vlastní komponovaná hudba a hlavně pečlivé a mnohdy úžasné spontánní herecké výkony dětí ze školy právem sklidily ocenění diváků.

Speciální domov mládeže v Sedlci vystoupil s muzikálem West Side Story. Pod režijní taktovkou Andrey Hemalové si herci s chutí zahráli a zatančili na známé melodie. Následovala vynikající produkce v podání souboru neslyšících. Obzvlášť úžasné bylo zpracování písně z muzikálu Tři mušketýři, kterou předvedla čtyři děvčata ve znakové řeči. Člověku se chvílemi tajil dech, jakou sílu myšlenky a citu je možné vyjádřit gesty a mimikou.

Program doplnili dětští herci ze souboru Villa Vallila z Červeného Újezdu u Votic. Ve svém originálním a vtipném provedení předvedli klasickou pohádku O rybáři a jeho ženě.

Po přestávce se z divadelního sálu stalo koncertní podium. Obsadila ho druhým rokem hrající kapela Balónky složená z dětí z „Rooseveltky“ a jejich tří vychovatelů. K novým písním děti samy složily texty a pár dalších písní nikoho nenechalo na pochybách, jak moc si děti dokáží muziku užít a jakou z ní mají radost. Několik písní bylo doprovázeno i ve znakovém jazyce makaton. Program zakončila kapela Hudební kůlna.