Odstartovala první Malá pražská padesátka, déšť děti neodradil

náhled souboruPrvní ročník Malé pražské padesátky, cyklistického závodu pro děti, odstartoval z Dejvic o prvním červnovém víkendu. Oblíbená cyklistická Pražská padesátka, které se každoročně v září účastní desítky amatérských sportovců, má tak svoji mladší sestřičku. Děti od 6 do 14 let startovaly se z tradičního místa v Bechyňově ulici v Dejvicích.

„Jezdím s tátou na kolo každý týden, hrozně mě to baví,“ usmívala se v pláštěnce Dominika Šídlová. Malé závodníky totiž neodradil ani déšť, který znepříjemňoval celé dopoledne. Trať téměř čtyřkilometrového okruhu, který děti starších kategorií absolvovaly dvakrát, byla mokrá a v zatáčkách to na silnici pěkně klouzalo.Všichni nakonec závod zvládli a v cíli na ně čekaly tašky plné cen. Vítěz hlavní kategorie Martin Biroš si odvezl nové horské kolo. „Nejhorší pro mne byl první okruh, než jsem ujel soupeřům, a taky stoupání do kopce,“ řekl spokojený vítěz. V další chlapecké kategorii si to mezi sebou rozdali hlavně synové tatínků, kteří se pravidelně účastní „velké“ padesátky.

Navzdory deštivému počasí se malí cyklisté bojovně vydali na trasu Malé pražské padesátky.

Nápad zorganizovat závod pro děti přišel právě od pořadatelů Padesátky, společnosti Mohila. „Chtěli jsme připravit pro děti jejich vlastní závod, nejen okruh v rámci velkého závodu pro dospělé,“ říká ředitel závodu Pavel Landa, s tím, že v Dejvicích nebyl problém vytyčit zajímavou trať, která by byla vhodná pro všechny kategorie. Nápad ocenily i děti. Celé dopoledne byly středem pozornosti rodičů, kteří jim udíleli rady a hlasitě je povzbuzovali, na trase závodníky provázely policejní motorky a o vítěze se zajímaly i televizní kamery. Závod dětí na kolech podpořila i městská část, která tak získala další zajímavou sportovní akci na své území.

 

Vítězka nejmladší kategorie děvčat Petra Vaňková z Černošic.