V Praze 6 se lidé cítí bezpečně

náhled souboruPraha 6 je obyvateli metropole dlouhodobě považována za nejbezpečnější městskou část. To je jeden ze závěrů průzkumu pocitu bezpečí, který mezi obyvateli Prahy provedl magistrát koncem loňského roku a předtím v roce 1999 a 1997.

„Je to příjemné zjištění. To, jak se lidé v Praze 6 cítí, je velmi důležité,“ komentoval průzkum starosta Tomáš Chalupa. Praha 6 se na prvním místě z hlediska bezpečí ocitla ve všech třech etapách průzkumu. Druhým nejbezpečnějším obvodem je v současnosti podle dotázaných obyvatel Praha 10, za ním následuje Praha 1. Zatímco na šestce je podle názoru obyvatel nejbezpečněji, na opačném konci pomyslného žebříčku skončila Praha 9.

Podle průzkumu magistrátu Pražany z hlediska bezpečnosti trápí nejvíce drogy, pouliční kriminalita a kriminalita v prostředcích hromadné dopravy. Nejvíce Pražanů se stejně jako před šesti lety obává kapesních krádeží. Následuje obava z vykradení bytu, vykradení vozidla a krádež automobilu.

Právě krádeže automobilů a vykrádání aut patří mezi faktory, které nejvíce ovlivňují kriminalitu v Praze 6. Vyplývá to z policejní zprávy o bezpečnostní situaci v tomto území za loňský rok. Pozitivní však je, že počty případů klesají. V roce 2004 policie evidovala     2 452 případů vykradených aut, což je o 296 méně než v předchozím roce. Zloději také odcizili o 109 aut méně, během roku však z ulic městské části zmizelo 1014 vozů. Nejčastěji se krade Škoda Octavia. „Největší nápad trestné činnosti zůstává stejný, jsou to krádeže a vykrádání aut. Naopak obvod Prahy 6 nepatří k lokalitám, kde bychom zaznamenali zvýšený výskyt distribuce drog,“ říká ředitel policejního obvodu Praha I., Jiří Sellner. I přes úsilí policistů z oddělení kapesních krádeží se o 20 skutků zvedl počet nahlášených kapesních krádeží na 416. „K většině kapesních krádeží dojde v prostředcích MHD a stále více jsou mezi zloději nezletilí cizinci, zejména rumunské nebo bulharské národnosti,“ uvedl Jiří Sellner. V Praze 6 v loňském roce poklesl také počet vloupání a zvýšila se jejich objasněnost. K té policie v Praze 6 využívá i 32 monitorovacích kamer. „Kamerový systém nepřetržitě sleduje místa, kde se nejvíce kradou auta nebo dochází k pouliční kriminalitě. Díky kamerám se naopak dá také prokázat, že se oznámený čin vůbec nestal a jedná se o podvod,“ doplňuje policejní ředitel Jiří Sellner.

Magistrátní průzkum pocitu bezpečí zjistil, že ke zlepšení bezpečnosti v Praze by podle jejích obyvatel nejvíce přispělo, kdyby v ulicích bylo více policistů. Více než dvě pětiny občanů by byly ochotny každý měsíc přispívat na zlepšení bezpečnosti ze svého.

 

Bouračky na Evropské jsou vidět každou chvíli. Ani u této nehody nemusela být škoda tak velká, kdyby řidič dodržel maximální povolenou rychlost. Dopravní policisté průběžně zvyšují kontroly rychlosti v ulicích Prahy 6. V loňském roce zjistili téměř sedm tisíc přestupků při jejím překročení. Řidiči na pokutách za rychlost zaplatili přes pět milionů korun.