Praze 6 je letos 85 let

Kopretiny na informačních tabulích na hranicích Prahy 6 vítají návštěvníky. Nejen je, ale i její obyvatele upozorňují na jednu významnou událost. Letošní rok je pro naši městskou část jubilejním.

Před 85 lety bylo rozhodnuto, že převážná část území, tvořící dnešní městskou část, se stane jako jeden celek součástí hlavního města. 4. září roku 1920 zákon podepsal prezident T. G. Masaryk. "Tento den tradičně vnímáme jako den vzniku městské části," připomíná starosta Tomáš Chalupa.

K narozeninám zkušené "staré dámy" Prahy 6, která přes svůj věk zůstává stále mladá, se na první zářijový víkend chystá několik zajímavých akcí pro veřejnost.

V pátek 2. září se uskuteční slavnostní zasedání zastupitelstva v Tereziánském sále břevnovského kláštera, na kterém převezmou čestná občanství dvě osobnosti z Prahy 6. "Nechceme jejich jména prozrazovat předem, ale mohu říci, že to jsou lidé, kteří zde významně působili," řekl starosta Chalupa a dodal, že na počest čestných občanů se v páteční podvečer v bazilice sv. Markéty uskuteční koncert vážné hudby.

Jedinečnou hudební událostí by se mělo stát představení Prodané nevěsty na původním místě přírodního divadla v Divoké Šárce. "Stále nám chybí potřebný obnos, ale věříme, že peníze nakonec dáme dohromady," říká Jana Divišová, která představení v Čertově mlýně chystá. Pokud se podaří finance zajistit, operu pod širým nebem lidé zhlédnou večer 3. září. Prodaná nevěsta v podání sólistů ND a Státní opery by měla zaznít bez jakýchkoliv hudebních škrtů, jak tomu na stejném místě bylo před téměř stoletím. "Formou módní přehlídky také chceme ukázat nejrůznější kostýmy, které pro celkem 19 inscenací v Národním divadle vytvořili různí výtvarníci," dodává Jana Divišová.

Pokud vše dopadne dle plánu, chystá radnice na neděli 4. září dvě překvapení. Dopoledne by se měl veřejnosti poprvé ukázat rekonstruovaný sál Globus v Dejvicích. Zájemci si prohlédnou prostory, do kterých se zanedlouho přestěhuje Jiří Suchý a jeho divadlo Semafor. Ještě týž den odpoledne se na břevnovské pláni slavnostně otevřou všechny části opravené Ladronky. Kromě půjčovny sportovního vybavení zde bude otevřena restaurace a bowling.

Pro ty, kteří se rádi kochají pohledem na dominanty Prahy 6, bude potěšením výstava fotografií Jiřího Machta v Písecké bráně. Řada snímků bude vystavena vůbec poprvé. Součástí vernisáže bude též vyhlášení výsledků soutěží, které radnice v červnu připravila pro děti ze "šestkových" škol. Žáci prvního stupně soutěžili o nejlepší kresbu na téma "Praha 6 - místo, kde žiji, bydlím a chodím do školy". Ti starší si vědomosti o Praze 6 ověřovali v počítačovém kvízu "Putování šestkou" na webových stránkách radnice.

 Cedule na hranicích Prahy 6 připomínají, že městská část letos slaví 85. výročí svého vzniku.