Stavba centra na Vypichu může začít

Výstavba komerčního centra Vypich se po dvou letech posunula vpřed. Ministerstvo pro místní rozvoj zamítlo odvolání Sdružení na ochranu Břevnova a Ateliéru pro životní prostředí. Ta od roku 2002 proces blokovala s tím, že výstavba centra zapříčiní nárůst dopravy v lokalitě a podle sdružení je v místě údajně lokalita výskytu ještěrky obecné a slepýše křehkého.

Výstavba má nyní pravomocné územní rozhodnutí a připravuje se dokumentace ke stavebnímu povolení. Plánem investora je zprovoznit centrum do konce příštího roku. Vedle firmy Kaufland, která zde zřídí velkoobchod, bude část prostor také nabídnuta k pronájmu drobným živnostníkům z Prahy 6. Dokumentace k územnímu rozhodnutí také respektovala požadavky radnice na zapojení budovy do krajinného rázu území, na výšku navrhovaného centra i na jeho atypické architektonické řešení.

Připravovaná stavba bude mít vliv na oživení okolí. Její součástí bude vybudování parku s dětským hřištěm ve zdevastovaném území mezi budoucím centrem a křižovatkou Kukulovy a Patočkovy ulice. Podle požadavků radnice Prahy 6 investor na své náklady vybuduje lávku přes Kukulovu, díky které se propojí pěší, cyklistické a in-line dráhy z areálu Ladronky s budoucím parkem. Na to rampami naváže podchod pod Bělohorskou ulicí a umožní další propojení těchto cest směrem k oboře Hvězda. Protože velkou část zákazníků budoucího centra budou tvořit důchodci a lidé bez aut, bylo pamatováno také na přímé napojení centra na prostředky MHD. V návaznosti na podchod se umístí zastávky tramvaje a autobusů. V areálu obchodního centra budou vybudovány sprchy, WC a šatny pro sportovce z břevnovské pláně. V neposlední řadě se investor zavázal opravit Mariánskou cestu mezi kapličkami, kde vyroste nové stromořadí. Stávající zástavbu od centra oddělí protihluková zeď a pětadvacet metrů široký pás zeleně.