Ladronka opět ožila

náhled souboruSrdce Břevnova znovu bije. Barokní Ladronka se z ošklivé ruiny proměnila v důstojnou dominantu břevnovské pláně. Otevřela se přesně v den výročí Prahy 6.

„Chceme vytvořit z celého areálu, včetně objektu Ladronky, zázemí, kde mohou všichni bez rozdílu věku sportovat, relaxovat a různě trávit svůj volný čas,“ řekl starosta Tomáš Chalupa a dodal, že se již plánuje rozšíření in-line dráhy ke Hvězdě a přibudou další dětská hřiště. Během odpoledne lidé zkoušeli různé sporty – závody na bruslích i koloběžkách, petanque, fotbal a golfové odpaly do sítě. Slavnostním odpálením zlatého golfového míčku se Landronka také otevírala.

V opraveném objektu je restaurace, půjčovna sportovních potřeb i veřejné toalety, přibude bowling. „Moc se mi to líbí,“ chválili lidé rekonstrukci při její prohlídce a občas dodali: „Konečně!“

Někteří byli překvapeni vysokou úrovní, jakou nabízí nová restaurace. „V barokní části otevíráme luxusní restauraci pro náročné, na druhé straně je zde i rychlé občerstvení s běžnými cenami,“ říká nový nájemce Ladronky, Karel Šilhan za společnost Groovy Brigade.

To, jak velkou proměnou Ladronka prošla, bylo nejvíce patrné na fotografiích před a po rekonstrukci, vystavených u vchodu. „Díky dobré spolupráci architektů a památkářů se podařilo skloubit moderní a historický styl tak, že výsledkem je skutečně povedená rekonstrukce,“ domnívá se starosta. Podle něj se podařilo zachovat jak záměr městské části, tak i památkové hodnoty. „Historicky cenný objekt byl v dezolátním stavu a nejtěžší bylo zachránit jednotlivé  prvky,“ říká pan Podzimek, dodavatel stavby. Součástí interiéru jsou i nyní dřevěné trámové stropy včetně restaurovaných maleb i černá kuchyně. Autoři rekonstrukce dokázali vkusně propojit barokní část novou lávkou s vyhlídkovou terasou na jižní straně usedlosti. Fasáda domu kopíruje původní barvy, které se za pomoci památkářů podařilo odhalit. Práce na památkách prodloužily dobu rekonstrukce a oproti předpokladům zvýšily náklady – ty se vyšplhaly na 70 milionů korun. Na projektu se podílela Praha 6 spolu s hlavním městem, které investovalo 32 milionů.