Po Ořechovce se již jezdí mnohem pomaleji

Zpomalovací prahy a zúžení vozovky v místech, kde přecházejí chodci, již nedovolí řidičům, aby se hnali Ořechovkou velkou rychlostí. Řada z nich tuto ulici využívala, aby se vyhnula pomalému průjezdu Evropskou. S tím je nyní konec.

"Úpravy, po kterých lidé již dlouho volali, Ořechovce rozhodně pomohly a provoz zde zpomalily," říká místostarostka Jaroslava Trnková. Radnice si výsledek začátkem roku ještě ověří radarem. Každý vyvýšený přechod je navíc shora přisvětlen. Úpravy, které během podzimu realizovala TSK, přišly městskou část na 13 milionů korun.

Řidiči však k rychlejšímu průjezdu vilovou čtvrtí začali bystře využívat souběžnou Dělostřeleckou ulici, kam se po zklidnění ulice Na Ořechovce přesunula část provozu. "I zde počítáme s podobnými úpravami," dodává Trnková s tím, že pro začátek bude v Dělostřelecké omezena rychlost na 40 km/h.

Stejný problém jako Střešovičtí mají i obyvatelé Hanspaulky. Z ulice Na Pískách se sílící dopravou stala průjezdová komunikace. Neodpovídá podmínkám, pro které byla kdysi stavěna. "Na rychlou jízdu je velké množství stížností," říká místostarostka. Zklidnění komunikace Na Pískách se radnice pokusí realizovat co nejdříve. V letošním rozpočtu je na projekt úpravy ulice vedoucí napříč Hanspaulkou připraveno pře dva miliony korun. Při jeho projednávání se zastupitel za KSČM Stanislav Hejduk snažil zpochybnit tuto investici jako dobrou. Podle něj se doprava rozlije do okolních ulic, a tím se situace ještě zhorší.