Vánoce Prahy 6 se líbily dětem i dospělým

Z Vánoc se vždycky nejvíc radují ti, kdo se dokáží na chvíli zastavit, rozhlédnout se a nadechnout tu správnou atmosféru. Lidé si už zvykli zastavovat se v předvánočním času také ve stanu na Vítězném náměstí a užít si dárek, který jim připravuje městská část.

"Vždycky se na to těším, poslechnu si zpěváky, na které se běžně nedostanu," pochvaloval si jeden z návštěvníků. Při koncertech kytarových legend Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka nebo Michala Prokopa se lidé stěží vešli do stanu. "Líbí se mi, že zde vystupují zpěváci, se kterými si mohu zazpívat," říká paní Mátlová, která oceňuje hlavně odpolední pohádky pro děti. "Je to lepší než televize." Nadšené byly děti ze škol a školek, které si na podiu vyzkoušely, jaké je to před opravdovým publikem. A diváci to dokázali ocenit.

Drobný sněhový poprašek během předvánočních týdnů dotvářel tu správnou atmosféru. Větrná smršť ovšem na jedno odpoledne smetla telefonní budku, odkud děti volaly Ježíškovi svá přání. Nejčastěji chtěly koloběžku nebo brusle.

%%OPENFOTO("/image/200601_15.jpg",1,0,0,0,1)%%

 Plovoucímu vánočnímu kapříkovi letos přibyl malý bratříček. Zapalování svíček na hřbetě zkrátilo čekání na pohádku.

%%OPENFOTO("/image/200601_22.jpg",1,0,0,0,1)%%

Na představeních pro děti bylo stejně plno jako na večerních koncertech. V Praze 6 není mnoho dětských divadel, proto rodiče možnost s radostí využili. Někteří odložili ratolesti do stanu a vyrazili ještě na vánoční nákupy. Divadlo AHA! předvedlo pohádku o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém.

%%OPENFOTO("/image/200601_10.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200601_21.jpg",1,0,0,0,1)%%

Představení dětí ze ZŠ Hanspaulka. Vtipné a předvánoční. Žáci z jazykové školy Pod Marjánkou zase měli vystoupení v cizích jazycích.
%%OPENFOTO("/image/200601_18.jpg",1,0,0,0,1)%%

Děti z Norbertova si vzaly na pomoc vlastnoručně vyrobené rekvizity a doprovodily se i na hudební nástroje.

%%OPENFOTO("/image/200601_20.jpg",1,0,0,0,1)%%

Cena pro nejpěknější vánoční ozdobu putovala letos do školky v Terronské ulici. Tu nejkrásnější vyrobila Nikolka Tomášková. Soutěž každoročně vyhlašuje radnice a ozdoby zdobí vánoční strom. Letos se v soutěži sešly výrobky z deseti školek a čtyř škol. Jako odměnu za nejhezčí práce radnice věnuje peníze na nákup výtvarných potřeb.

%%OPENFOTO("/image/200601_19.jpg",1,0,0,0,1)%%

Folkový písničkář Pavel Žalman přizpůsobil repertoár předvánočnímu času. Spolu s ním se rozezpívali i diváci, kteří naplnili stan. Stejně pohodové vystoupení plné veselého povídání měl i Jan Jiráň se skupinou Botafogo.

%%OPENFOTO("/image/200601_17.jpg",1,0,0,0,1)%%

Skupina Jablkoň patřila mezi to nejlepší, co se dalo ve vánočním stanu vidět. Oblíbená kapela v čele s Michalem Němcem sáhla do všech škatulek a předvedla směs nejrůznějších žánrů. Skupinu, která se řadí mezi alternativu, ocenili i ti, kteří ji slyšeli poprvé.

Foto na této straně: Adrienna Demlová