Dům pro seniory se začíná stavět

náhled souboru„Zkušenosti ukazují, že řada seniorů je i přes vyšší věk soběstačná. Na druhou stranu nedokáží řešit vlastními silami nevhodnou bytovou situaci, vyměnit velký byt za menší, žijí v domě bez výtahu nebo s nevhodným vytápěním,“ jmenuje radní Jan Šafr důvody, které vedly městskou část k rozhodnutí postavit dům, ve kterém bude žít přes sedmdesát obyvatel. „V domě bude 36 bytů pro jednotlivce a 18 pro manželské páry. Pět bytů z toho bude bezbariérových,“ uvádí radní Šafr, který má sociální problematiku na radnici na starosti.

Radnice zkoumala cenu

Náklady na realizaci projektu budou pro městskou část přibližně 97 milionů korun, z toho samotnou stavbu postaví vybraný dodavatel za 92,6 milionu. Radnice nechala znovu posoudit celý projekt, zda by dům nešel postavit levněji, ale náklady v sobě neobsahují žádné nadstandardní částky. Městská část také žádala o poskytnutí dotace ze státního fondu rozvoje bydlení, bohužel neúspěšně. O přibližně třicetimilionovou dotaci zkusí znovu požádat v příštím roce. Pro lepospodaření bylo během zpracování projektu rozhodnuto, že se tři ze čtyř nebytových prostor nahradí dalšími byty.

Stavbě čtyřpodlažního domu Na Dračkách předchází demolice bývalých garáží, po té dojde na zasíťování pozemku. „Dodavatel stavby předpokládá, že do zimy bude hotova hrubá stavba,“ sdělila vedoucí technicko-investičního odboru radnice Olga Volková. Dokončení domu se předpokládá na podzim příštího roku, kdy se budou moci stěhovat první nájemci.

 Umístění jen s podmínkami

Žádosti o bydlení v novém domě bude radnice přijímat až na jaře příštího roku. „Do té doby budou zpracovány přesné zásady pro přijetí, které postupně upřesňujeme,“ vysvětluje Šafr s tím, že žadatelé budou muset prokázat splnění stanovených podmínek. Například že mají po určitou dobu trvalý pobyt v Praze 6, dosáhli věku 65 let, jejich příjem nepřesáhl stanovený násobek životního minima, nejsou vlastníky bytu ani členy bytového družstva a podobně. „Podmínky budou podobné jako u domů s pečovatelskou službou.“

Ze žadatelů zapsaných do evidence bude sestavován pořadník na základě bodového ohodnocení. Nájemníkům domu seniorů budou poskytovány pouze běžné služby spojené s bydlením. „Případné sociální služby si budou muset nájemci zajistit individuálně. Mohou k tomu využít naši pečovatelskou službu, stejně jako dosud ve vlastních bytech,“ doplňuje radní.

Další možnosti pro seniory

Výjimečnost Domu pro seniory je v tom, že bude výhradně pro soběstačné obyvatele. Pro seniory, kteří potřebují stálého pečovatele a potřebné sociální služby má městská část dva domy s touto službou.  Moderní dům ve Šlejnické ulici - zde zájem o pronájem bytu značně převyšuje možnosti. Druhý je v panelovém bytovém domě v ulici U stanice v Liboci. „Zde jsou některé obytné místnosti volné. Pokud zájemce o umístění splňuje podmínky, může se nastěhovat takřka ihned,“ sdělil radní Šafr.