Hledání sedmi divů pokračuje i po výstavěání sedmi divů pokračuje i po výstavěů pokračuje i po výstavě

náhled souboruVýstava o proměnách tváře Prahy 6 skončila. Hledání sedmi jejích divů pokračuje dál. Lidé do soutěže nominovali další neobvyklé a pozoruhodné objekty vytvořené člověkem nebo přírodou, které považují za zajímavé a výjimečné.

Výstava o proměnách tváře Prahy 6 skončila. Hledání sedmi jejích divů pokračuje dál. Lidé do soutěže nominovali další neobvyklé a pozoruhodné objekty vytvořené člověkem nebo přírodou, které považují za zajímavé a výjimečné.

Expozice „Praha 6 mění tvář III“ b velmi úspěšná. Za necelé tři týdny si ji denně i o víkendech chodily prohlédnout stovky lidí. „Odhadujeme, že celkově prošlo výstavou téměř dvacet tisíc lidí,“ uvedl tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. O zájmu návštěvníků svědčí i dKromě řady pozitivních reakcí na výstavu i na směr, jakým se stavební vývoj na městské části ubírá, lidé nezřídka vyjádřili obavu, že radnice nechává zastavět všechny volné plochy a nezbudou místa na parky a zeleň. „Nejsme to my, ale naši předci a architekti minulého století, kteří tu bez obav stavěli, a nyní si jejich práce ceníme,“ komentoval obavy starosta Chalupa, který poukazoval na historické fotografie míst na Praze 6, kde před více jak sto lety byly holé pláně a pole. „Náš podíl na zastavování Prahy je z tohoto pohledu zanedbatelný,“ dodal. Některé komentáře návštěvníků požadovaly větší důraz na problematiku dopravy a dopravních staveb. „Nenašel jsem podro nebo břevnovské radiále. O výhledech pražské dopravy by bylo vhodné uspořádat samostatnou výstavu,“ domnívá se například pan Tůma z Břevnova.

V rámci výstavy se uskutečnilo slavnostní předání modelu Domu s pečovatelskou službou zástupcům Národní galerie. Dům, který stojí ve Šlejnické ulici se stal v roce 2001 Stavbou roku a v dalším roce získal i cenu Grand Prix obce architektů a nyní bude jeho model součástí galerijní sbírky.

Při dernisáži výstavy se zástupci radnice setkali s architekty Karlem Scheibem a Tomášem Velinským atelieru ANTA - tvůrci bytového domu na Petřinách, který získal cenu Grand prix letos. Pozvání na závěr výstavy přijali též architekti Šafr a Hájek, jejichž rekonstrukce usedlosti Ladronka se od září pyšní titulem Stavba roku 2006. „Provoz, jaký je na Ladronce, předčil naše očekávání. Jsme hlavně rádi, že se tam lidem líbí,“ řekl jeden z autorů návrhu rekonstrukce.

Výstavní panely představily také nové projekty soukromých investorů. Vokovičtí se například mohli seznámit s vizualizací další administrativní budovy Olympus v jejich sousedství nebo projektem na přestavbu Vokovického statku v ulici Ke Dvoru. Těm, kteří se na výstavu nedostali, postupně nové projekty představíme také v Šestce.