Knihu o Břevnově pokřtili místní patrioti

náhled souboruKniha O Břevnově, vydaná ke sto letům povýšení obce na město, je na světě. Krátce po té, co na stránkách zaschla tiskařská barva, ji starosta Tomáš Chalupa společně s břevnovskými starousedlíky pokřtil a popřál jí hodně čtenářů. „V průvodcích Prahou bývá Praha 6 často zmiňována pouze okrajově. Proto si tuto nespravedlnost sami napravujeme,“ žertoval při křtu knihy starosta.

Publikace, která by klidně mohla být luxusním dárkem, potěší nejen zájemce o historii. Jednotlivé kapitoly se věnují vzniku Břevnova, ale i životu na tomto území v době dávno minulé. Nezapomíná na venkovský život v minulých staletích, na tradice, které se v Břevnově drží dosud, na skvosty břevnovské architektury současné i historické. Najdete v ní i medailonky osobností, které jsou spjaty touto částí Prahy. Mezi nejhodnotnější část publikace patří historické fotografie, které pocházejí z různých soukromých sbírek a archivů.

Kniha O Břevnově je v pořadí třetí knihou v ediční řadě vydané radnicí a podílel se na ní obdobný kolektiv autorů, složený z historiků, pracovníků radnice i některých zastupitelů, například Pavla Krchova či Michla Trymla Grafickou podobu jí dal opět Rr Leszczynski. Za realizací knihy stojí radnice Prahy 6, která její vydání financovala.

Kniha O Břevnově je v prodeji za 490 korun v břevnovském knihkupectví a informační kanceláři, na radnici, v Písecké bráně, divadle Semafor a kavárně Kabinet.

Oslavy povýšení Břevnova na město se promítnou do celého příštího roku. Seznam jednotlivých akcí je součástí originálního kalendáře s dobovými fotografiemi z Břevnova. Ten bude zanedlouho k dostání v informačních kancelářích.

Celé oslavy zaštiťuje logo oslav, které vzešlo z výtvarné soutěže vypsané radnicí. Z celkem 25ti návrhů od čtrnácti autorů nebyl žádný natolik přesvědčivý, aby byl jednoznačně vybrán. Většina z nich pracovala s motivem Břevnovského kláštera, motivem břevna a písmenem B. Porota rozhodla, že neudělí 1. a 2. cenu a udělila tři 3. ceny  – návrhu od Kláry Linartové, návrhu z ateliéru ARTEMIO.cz a návrhu od Michaela Jansy. Radnice oslovila ještě profesionální výtvarníky a znovu posuzovala tyto nové návrhy a tři návrhy, odměněné v regulérní soutěži třetími cenami, graficky dopracované. Většinou hlasu bylo rozhodnuto, že pro oslavy 100. výročí města Břevnova bude používán logotyp navržený Adolfem Křížem z AK-ateliéru.