Psí kampaň ukončil odvážný klip

náhled souboruRadnice Prahy 6 vsadila na neobvyklou formu výchovy majitelů psů, kteří neuklízejí výkaly svých zvířat. Nechala natočit videoklip, v němž jeden z psích exkrementů pokazí zamilovanému páru laškování, protože skončí v roztoužených ústech. Šot rozeslala po internetu do náhodně vybraných emailových schránek.

Kamera zabírá hocha sedícího na dece uprostřed Vítězného náměstí. Přichází k němu dívka s košíkem plným jídla. Dotykem mu zavře oči a do pusy mu vsunuje přinesené laskominy, šlehačkou zdobí jahody. Zabraná do milostné hry šmátrá po dobrotách poslepu, omylem však nahmátne psí výkal ležící u deky. Ten skončí v ústech přítele. Po záběru na vyděšené, šklebící se tváře následuje známý plakát se vzkazem: Prosíme ukliďte po nás, ať nás mají všichni rádi.

Klip je pomyslnou tečkou za kampaní vychovávající nepořádné pejskaře, která se vzáří znovu objevila na lavičkách Prahy 6. „Je to zkrátka otázka lidské vychovanosti a slušnosti po svém psím miláčku uklidit,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa, který s klipem po dlouhém váhání nakonec souhlasil. Jen v ulicích Prahy 6 nasbírá ročně úklidová služba kolem 300 tun zvířecích exkrementů. Radnice investuje miliony korun nejen do provozu speciálních košů na psí výkaly, ale právě do úklidu chodníků a zeleně, které zvířata znečišťují.

Klip trvající něco málo přes minutu rozeslalo po síti tiskové oddělení radnice a lidé si jej sami přeposílají. „Počítali jsme s tím, že bude šokovat. Aby měl důraz, musí být jeho obsah alarmující,“ řekl tiskový mluvčí Martin Šalek. Šot podle něj vyznívá vlídně a podle ohlasů použitá nadsázka nemá daleko k realitě. Autorem klipu zhruba za 20 tisíc korun je režisér Marcel Bystroň. „Není to drahé. Tolik stojí i vylepení plakátů na pár týdnů,“ uvedl mluvčí Šalek.

Poměrně zábavný klip, který s humorem upozorňuje na vážný problém, se patrně trefil do černého. V pozici potrefené husy se proti němu ohradila Liga na ochranu zvířat. Klára Slámová pro TV Nova uvedla, že způsob reklamní kampaně je nejen neetický, ale zároveň velmi odporný a zaměřený nepřátelsky proti zvířatům. Starosta Chalupa se naopak domnívá, že mnohem neetičtější je, že je majitel nechá svého psa vykálet se na chodník, do parku nebo na dětské hřiště.