Radnici došla trpělivost: vnitru hrozí obrovské pokuty

Neudržovaná zeleň, skládky, odpadky a stavební suť na pozemcích mezi břevnovským hřbitovem a křižovatkou Vypich – místo, které dělá ostudu celé Praze 6. Starosta Tomáš Chalupa proto dal vlastníku „nůž na krk“.

„Pozemky patří ministerstvu vnitra. Na naše výzvy dostáváme jen opakované sliby. Už si s nimi včetně ministrů Grosse a Bublana píšeme osm let a nikam to nevede. Buď 1. října zahájí rozsáhlý úklid, nebo dostanou obrovské pokuty,“ rozhodl starosta a uložil úředníkům, aby byli zcela nekompromisní.

„Poslední místní šetření se uskutečnilo 4. září a zástupci ministerstva slíbili, že 1. října začnou uklízet. Tak uvidíme,“ doplňuje radní Jan Holický, odpovědný za životní prostředí. Oblast mezi dvěma národními kulturními památkami se zásluhou minimální péče ze strany vlastníka stala nejen místem skládek, ale také útočištěm bezdomovců. „Chceme donutit majitele k zodpovědnému chování,“ tvrdí radní s tím, že další sliby už radnice tolerovat nebude. Radnice je připravena opakovaně na každé popisné číslo pozemku udělit maximální pokutu – dle zákona je to až sto tisíc korun. „Je to jeden z veřejně přístupných pozemků, o který se majitelé nestarají, a tak kazí vzhled i pověst Prahy 6. Je mi jedno, kdo je vlastníkem, byť v tomto případě dnešní vedení ministerstva za to nemůže. Nedá se ale nic dělat, další tolerance není možná,“ dodává starosta, který už zadal právníkům, aby v případě, že by po uložení pokut ministerstvo odmítlo zaplatit, obstavili jeho bankovní účty.

Zástupci ministerstva se brání tím, že na pravidelnou údržbu nemají peníze. „V letošním rozpočtu nejsou peníze ani na velký jednorázový úklid, ani na odstranění skládek,“ tvrdí mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. „Navrhli jsme radnici, že se úklid zajistí po etapách a začne se průklesty a odstraněním náletů.“ Po té dojde i na úklid skládek a pravidelnou údržbu. Část pozemku ministerstvo pronajímá jako skládku stavební sutě. „Smlouvy ukončíme do konce listopadu a pozemek uvedeme do původního stavu,“ slíbili při jednání pracovníci odboru správy majetku ministerstva s tím, že peněz na úklid se nedostává hlavně kvůli povodním. „Museli jsme zachraňovat situaci ve Stromovce.“ Za nešťastné považují, že území nelze oplotit – jeho středem vede veřejná cesta, Zeyerova stezka. „Skládky si na našich pozemcích dělají i lidé z okolí, a pak si stěžují,“ tvrdí se lidé z ministerstva. Šestková radnice se však zlobí, že podobné výmluvy slýchá už několik let, kdy ministerstvo vnitra problém bagatelizuje a svádí na jiné. „Na problém pozemků, o které se ministerstvo nestará, jsem osobními dopisy upozorňoval již ministry Grosse i Bublana. Bez výsledku, často ani neodpověděli. Na řešení měli čas několik let,“ připomíná starosta Chalupa. Zpochybňuje i to, že ministerstvo nemá peníze. Podle něho v území neinvestovalo ani peníze, které získalo z pronájmů pozemků na skládku sutě. „A to vůbec nemluvím o tom, že umístit zde skládku je proti územnímu plánu i zákonu,“ dodává starosta.

Otázkou zůstává další využití poměrně velké 14ti hektarové plochy, na kterou podle územního plánu patří zeleň a částečně sportoviště. Na ministerstvu několik let leží projekt na sportovní areál resortu, s golfovým odpalištěm. Pracovníci ministerstva o něm jednali s radnicí Prahy 6, peníze na něj ale nemají. „Sportovní areál bychom uvítali, mohl by navazovat na areál na Ladronce a cyklostezkou  propojit i koupaliště Petynka. Ale studie, která nám byla předložena už před třemi lety, je natolik finančně náročná, že je za současného stavu veřejných financí v nedohlednu,“ domnívá se Holický. Podle něj ale ani sebelepší záměr nezbavuje vlastníka povinnosti se o majetek řádně starat.