Zřícenina Baba svítí

náhled souboruJednu z nejzajímavějších dominant Prahy 6 je možné obdivovat i v noci. Radnice nechala nasvítit zříceninu Baba. Místo, ze kterého je ve dne krásný na sebe bude právem upozorňovat i po setmění.

Babu vybrala k nasvícení městská část právě kvůli jejímu umístění. „Je to na kopci a je to objekt, který k zajímavostem Prahy 6 prostě patří,“ řekl mluvčí radnice Martin Šalek. Zřícenina stojí na samém okraji ostrohu nad Babskými skalami a podle jedné z verzí byla v 19. století nově vystavěna v duchu tehdy módního romantismu. Podle jiné jde o zbytek staré kaple nebo budovy dávného viničního lisu, obdobu trojské usedlosti Sklenářka. Zřícenina Baba je atraktivní natolik, že se tam nechávají některé páry i oddávat.

Radnice nechává nasvítit každý rok zajímavé nebo historické památky. Kromě Baby se tak večer rozsvěcí ještě kostel sv. Matěje na Hanspaulce, kostel sv. Norberta ve Střešovicích a kostel sv. Gotharda v Bubenči. Součástí slavnostního rozsvícení byla hudební kompozice „Hudba při Babu“, kterou jí věnovali Markéta Zdeňková, Zdeněk Zdeněk a František Kop.