Karty jsou rozdány, probíhají jednání

Vítězstvím ODS dali voliči najevo jasný signál, že si přejí, aby se vývoj městské části ubíral směrem, jaký mu nastavila dosud vládnoucí ODS. Ta na radnici v minulém období spolupracovala s ČSSD a KDU–ČSL. Díky výrazně nadpoloviční většině v zastupitelstvu má nyní ODS možnost obsadit všech devět míst v radě.

O tom, zda se podělí o místa v radě s jinou stranou, se vedou jednání. „Sestavili jsme vyjednávací skupinu, která se postupně sejde s představiteli všech demokratických stran,“ řekl za vítěznou ODS Tomáš Chalupa s tím, že jednat nebude pouze s komunisty. „V tuto chvíli neříkáme ani že chceme jít do koalice ani že chceme vládnout sami,“ dodal. Pokud by ke koalici došlo, ODS nehodlá ustupovat ze svého programu, který získal podporu většiny voličů v Praze 6. Úspěch strany považuje Chalupa za fantastický: „Takový výsledek jsme nečekali.“

Podobně se raduje i Strana zelených: „Z výsledku máme radost, je to pro nás historický úspěch,“ říká Martin Soukup, předseda Zelených v Praze 6. „Překvapil nás samozřejmě vysoký zisk ODS, jsme však připraveni jednat o možné spolupráci a budeme usilovat o prosazení našich programových priorit do života Prahy 6,“ dodává.

Zklamáni jsou odcházející lidovci. „Volby jsou pro nás jednoznačným neúspěchem, čekali jsme lepší výsledek,“ přiznává dnes již bývalý radní pro územní rozvoj Jiří Hermann. „Naše strana propadla ve všech větších městech. Do příštích voleb se pokusíme lépe oslovit voliče a získat zpět místa v zastupitelstvu,“ řekl lídr lidovců.

Své rozčarování z volebních výsledků neskrývají sociální demokraté. „Je pravděpodobné, že si někteří z voličů neuvědomili rozdíl mezi volbami do parlamentu a zastupitelstev obcí. V našem případě také náš podstatný podíl na tom, jak se změnila městská část k lepšímu za uplynulé období,“ domnívá se volební jednička ČSSD v Praze 6 René Pekárek. „Přesto, že jsme získali o skoro 30 tisíc hlasů více než v posledních volbách, budeme mít o jednoho zastupitele méně. Za zvolené zastupitele slibuji, že uděláme vše proto, aby vytčené cíle našeho volebního programu byly plněny,“ říká Pekárek.

„Překvapila mne nízká volební účast i vysoké preference ODS. Lidé v podstatě nechají rozhodovat pouze pravici,“ řekla Dagmar Gušlbauerová z KSČM, podle které propad její strany zavinila slabá volební kampaň. „Mysleli jsme, že bude stačit náš program, ale měli jsme se víc prezentovat,“ soudí. KSČM bude na radnici v opozici, vítězná ODS s ní žádná povolební jednání neplánuje.

Jaroslava Hešíková–Barková za SNK-ED považuje volby s ohledem na vnitropolitickou situaci za úspěch. „Jsme rádi, že se v Praze 6 posílila pravice a oslabila levice. Jsme připraveni přijmout i koaliční zodpovědnost na základě podobnosti našich programů s ODS,“ říká k otázce možné spolupráce na radnici.

Všichni oslovení lídři stran prostřednictvím Šestky děkují svým voličům za podporu a hlasy.

Kuriozitou voleb, které proběhly v naprostém klidu, se stal volič, který strávil dvě a půl hodiny v místnosti za plentou jednoho z volebních okrsků . Po celou dobu pročítal a vybíral vhodné kandidáty. „S tak zodpovědným přístupem k volbám jsem se dosud nesetkala,“ řekla tajemnice úřadu Lenka Pokorná. „Museli jsme kvůli němu přivézt další zástěnu, aby mohli volit i další občané, protože se dělaly fronty. Volební zákon totiž nikomu neumožňuje jít za zástěnu, pokud tam někdo volí,“ dodala tajemnice.