Na třináctém břevnovském posvícení se krájel rekordní „Arcikoláč“

Břevnovské posvícení letos více než jindy útočilo na chuťové pohárky návštěvníků. V neděli se předpolí kláštera totiž rozvonělo největším českým rohovým koláčem. Měřil tři x dva metry a vážil celých 115 kg.

„Rohový koláč je totiž typický pro Břevnov,“ zdůvodnil výběr rekordu starosta Tomáš Chalupa, který obří koláč nakrájel spolu s primátorem Pavlem Bémem a břevnovskými patrioty, zpěváky Evou Pilarovou, Pavlem Bobkem a Josefem Zímou. Nechyběl ani převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, který požádal všechny přítomné, zda by se nový rekordní koláč mohl jmenovat Arcikoláč, protože je prezentován právě před arciopatstvím. Český rekord ověřili a zaznamenali zástupci agentury Dobrý den z Pelhřimova, teprve potom mohl koláčový rekordman putovat mezi návštěvníky posvícení, kteří si jej rozbrali do posledního drobečku. „Dobrý, ale mám radši tenčí těsto,“ nechal se slyšet jeden z návštěvníků.

Třinácté posvícení bylo výjimečné také rekordní návštěvností. Díky teplému podzimnímu počasí na posvícení během tří dnů zavítalo více než třicet tisíc návštěvníků. „Letos jsme zorganizovali řadu zajímavých doprovodných akcí, které přitáhly více lidí,“ míní za pořadatele Tomáš Hudera, předseda spolku břevnovských živnostníků.

Tradicí posvícení zůstala řada rozmanitých vystoupení kejklířů, žongléřů, školních souborů i krajanských orchestrů z rumunského Banátu. Na podiu zazpívala zpěvačka Hana Křížková i skupina Patrola Šlapeto Revital band. Atrakce lunaparků měla své místo při zdech a v předpolí kláštera, kolem rybníčku pak vyrostl staročeský jarmark, kde si přišli na své gurmáni – nabízely se porcované husy, břevnovské posvícenské koláče, burčák, uzenářské a kulinářské speciality, české pivo a moravské víno i medovina.

 

 

Rekordní koláč vyráběla pekárna v Hořovicích a na těsto spotřebovala 21 kg pšeničné mouky, 6,3 kg cukru, 1 kg droždí, 0,23 kg soli, 0,13 kg vanilky, 3,3 kg vajec, 1,5 kg sušeného mléka, 4,6 oleje a 17 kg vody. Na náplň použila 22 kg máku, 6 kg mandlí, 9 kg tvarohu, 4 kg rozinek, 12,5 kg povidel.

 

Zajímavým zpestřením byla návštěva finalistek soutěže krásy Miss Europe – Junior, které ke klášteru zavítaly rovnou po splnění soutěžní disciplíny ze ZŠ na Petřinách. Dívky se předvedly divákům a pochutnaly si na koblížcích.