Nejohleduplněji do Ruzyně létá easyJet

Nejšetrnější k životnímu prostředí je britská letecká společnost easyJet. Stala se vítězem soutěže, kterou v lednu vyhlásila radnice Prahy 6 společně s Letištěm Praha. Druhá příčka patří British Airways, třetí jsou aerolinky Swiss.

„Kritéria soutěže měla motivovat letecké dopravce k tomu, aby piloti maximálně dodržovali letové postupy, a tím snížili dopad provozu letiště na městskou část,“ řekl za vyhlašovatele soutěže starosta Tomáš Chalupa. „Míra hluku způsobená letadly je totiž dána nejen typem motorů, ale také dodržováním letových postupů a koridorů při startu a přistání,“ dodal s tím, že soutěž má vyzdvihnout společnost, která se v tomto směru chová nejekologičtěji. Do dlouhodobého hodnocení bylo zařazeno přes třicet aerolinek, které pravidelně operují na ruzyňském letišti.

„Naše letecká společnost má nejmladší leteckou flotilu v Evropě. Produkuje nízké množství emisí a motory vyhovují posledním hlukovým požadavkům,“ řekl při převzetí certifikátu pro vítěze soutěže John Kohlsaat, regionální zástupce nízkonákladové společnosti easyJet.

„Umístění na předních místech po 39 týdnů je pro cestující známkou spolehlivosti a preciznosti společnosti,“ soudí generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová, která v soutěži vidí velký přínos. „Efektivně doplňuje naší poplatkovou politiku. Pravidla apelují na profesní čest společností. Průběžné zveřejňování výsledků na internetu ukazuje, jak se pilotům daří přesně měřitelná kritéria dodržovat,“ dodala.

Společnost easyJet létá z Prahy do řady evropských měst . Za loňský rok prošlo pražským letištěm 737 770 zákazníků easyJetu, což jej řadí na druhé místo za ČSA. České aerolinie se však v soutěži neumístili ani v první desítce zveřejněného pořadí.

Při předání prvního certifikátu Nejšetrnějšímu dopravci Praha 6 s letištěm zároveň vyhlásila další ročník soutěže, která bude stejnou formou pokračovat další rok. Podrobné informace o pravidlech jsou na www stránkách radnice nebo na www.prg.aero v odkazu „životní prostředí“.
 


John Kohlsaat přebírá cenu pro easyJet – společnost, která létá ekologicky.