Vokovičtí rozezněli opravenou zvoničku

Dvě stě let stará zvonička ve starých Vokovicích vypadá jako nová. Při slavnostním předání celkové opravy se zvonička výjimečně otevřela lidem. Ti si mohli zazvonit na původní zvon, který radnice nechala repasovat.

„Má úplně stejný zvuk jako před lety,“ vzpomínala učitelka hry na klavír paní Gracíková. „Na zvon se tehdy zvonilo při klekání a při úmrtí,“ dodala. Na otevření se přišla podívat řada místních obyvatel, k tomu jim předvedla krátký recitál známá písničkářka Dagmar Andrtová – Voňková.

Zvonička, kterou radnice nechala za 600 tisíc korun opravit, tak znovu dominuje staré zástavbě Vokovic. Oprava začala již před rokem výměnou střešní krytiny a opravou omítek, vnitřní dlažby a repasí jak zvonu, tak vstupní mříže.

Definitivní nátěr dostala na jaře po vyschnutí zdiva po zimě. Postupně přibyl i kamenný chodníček a vysazené keře. Zvonička vyniká o to více, že během loňského roku byl silným větrem poražen kaštan, který ji částečně zakrýval.

Městská část provádí každoročně průběžné opravy pomníků, soch a objektů drobné architektury, do kterých patří i rekonstrukce kapliček a zvoniček. V příštím roce na svou opravu čeká např. studánka ve Starých Střešovicích nebo kaple sv. Michala na Hanspaulce.