Rychlost na Evropské sleduje radar

Řidiči, pozor: pokud nechcete mít starosti s policií, na Evropské zvolněte! Povolenou rychlost tu hlídá nový radar městské policie. Zařízení je umístěno přímo na Evropské ve směru do centra, těsně nad odbočkou na Vlastinu. Automaticky zaznamená každé auto, které překročí povolenou rychlost.



Městská policie bude hlídkovat u radaru několikrát v týdnu.

Kamery nepřetržitě hlídají 280 metrů dlouhý úsek, na kterém počítač vypočítává průměrnou rychlost a registruje poznávací značku každého auta, které jede více než povolenou padesátkou. Přestupky bude řešit městská policie. „Legislativa však umožňuje nedisciplinovaným řidičům, aby se dlouho vyhýbali postihu. Proto budou na místě několikrát do týdne hlídkovat strážníci a každému, kdo překročí rychlost, dají na místě pokutu,“ sdělil náměstek primátora Rudolf Blažek. Podle něj však nejde jenom o vybírání pokut. „Evropská třída patří k silnicím, kde řidiči často překračují povolenou rychlost, a ohrožují tak chodce i další účastníky silničního provozu,“ zdůvodnil výběr Blažek. Jeho slova potvrzují i čísla, která zveřejnili strážníci. Týden zkušebního provozu radaru odhalil, že více než polovina řidičů v tomto úseku překračuje rychlost. Každý dvacátý jel rychleji o víc než deset kilometrů v hodině. Během půl hodinové prezentace radaru pak strážníci v počítači registrovali na 50 přestupků. Po Evropské směrem do centra denně projede 17 tisíc vozidel. Za první půlrok zde došlo policie vyšetřovala 12 nehod.

Ředitel městské policie Vladimír Kotrouš doplnil, že policie měří od poloviny srpna rychlost na čtyřech místech, kde zaznamenala již 78 tisíc přestupků. Radar na Evropské je v pořadí pátý, šestý bude umístěn zanedlouho na Bělohorské ulici u benzinové pumpy za Vypichem.