Symboly Vánoc září na Břevnově a v Dejvicích

náhled souboruAdventní čas v Praze 6 tradičně vítá rozsvícení vánočního stromu. Letos poprvé se slavnostně rozzářily stromy dva. První rozsvícení, na Břevnově za Kaštanem, doprovodil vánoční koncert souboru Sponte Sua a slova převora Siostrzonka z břevnovského kláštera. Druhé rozsvícení dejvického vánočního stromu, rozcinkaly zvonky Manouškovy pražské zvonohry.



Rozsvícení dejvického smrku za doprovodu zvonkohry.

Na vítání adventu přišly k vánočním stromům desítky lidí. V Břevnově doufají, že založili novou tradici. „Rozsvícení břevnovského smrku je první z řady oslav století od povýšení Břevnova na město, které si připomeneme příští rok,“ vysvětlil starosta Chalupa. Smrk, který byl usazen na travnatý cíp mezi Patočkovu a Bělohorskou ulicí věnovala ze své zahrady paní Vodenková z Jenerálky. Dejvický je ověšen ozdobami, které vyráběly děti ze základních a mateřských škol Prahy 6.

V Dejvicích se bude bruslit
Vánoce Prahy 6, které letos znovu přichystala radnice ve vyhřívaném stanu na Vítězném náměstí, jsou vskutku exkluzivním dárečkem. Od 10. do 20. prosince se každý podvečer od 18 hodin střídají na podiu jedno zvučné jméno za druhým. „Přejeme si, aby byl program atraktivní, aby se lidé zastavili a uvolnili v předvánočním čase,“ říká starosta, který věří, že si z nabídky každý vybere něco, co je mu blízké. A dokonce i ti, kterým muzika nic neříká. Letos poprvé bude v Dejvicích vánoční sportovní novinka – kluziště. Hned vedle stanu bude možné od 14. do 20. prosince od 10 do půl osmé večer bruslit na speciální umělé hmotě. „Vstup je zdarma a počítáme i s půjčovnou bruslí,“ sdělil mluvčí radnice Martin Šalek.

Vánoce ve stanu – program pro všechny
Vánoční program ve stanu otevírá jedna z legend české pop music Petr Spálený s Apollobandem, den poté jej střídá první dáma české folk a country Pavlína Jíšová s přáteli. Z folkového soudku se ještě představí skupiny Neřež, svérázný písničkář Pavel Dobeš a Nezmaři, kteří udělají tečku za vánočními koncerty. Nebude chybět místní patriotka, oblíbená Eva Pilarová, kytaroví mágové Vladimír Mišík, Pavel Skála a houslista Jan Hrubý. Bez některé z hanspaulských kapel si lze vánoční koncerty jen těžko představit, letos to budou OOZ. S komorně laděným programem vystoupí rockerka Lenka Dusilová.

Pravděpodobně největším tahákem vánočních koncertů bude bezprostřední Jana Kirschner, která právě rozvíjí svou úspěšnou kariéru v Londýně, ale pro jediné vystoupení v Praze po dvou letech si vybrala Vánoce Prahy 6.

Kdo si potrpí na tradice a lidovky, určitě se přijde podívat na soubor Chorea Bohemica. Vánoční nabídka nezapomíná na děti. Kromě tradičních pohádek to budou právě dětské soubory z mateřských a základních škol, které vyplní odpoledne ve stanu. O svá přání si ti nejmenší mohou telefonovat z budky, která má linku přímo k Ježíškovi do nebe.

 
Na Břevnově zpíval koledy soubor Sponte Sua.