Radary na šestce: pokuty za 5 milionů

Stížnosti obyvatel na rychlost na silnicích jsou předmětem debat na každém setkání s občany. Evropská, Patočkova, Na Pískách, to jsou pouze některé ulice, kde se lidé bojí přecházet a děsí se bezohledných řidičů. Jejich stížnostem pak čelí policisté.

"Ve Střešovické ulici měří policie radarem ráno, když je zde fronta a jinak než pomalu se jet nedá. To nemá význam," upozornila na setkání s radními obyvatelka Střešovic. "Lidé nám říkají, že policie rychlost nekontroluje, proto chceme mít o měření větší přehled," říká místostarostka J. Trnková. Radnice si proto od dopravního inspektorátu policie vyžádala přesnou statistiku. Podle J. Trnkové jsou kontroly měření rychlosti dostačující.

Lidé také upozorňují na to, že si řidiči na místa, kde policie rychlost kontroluje, již zvykli a u radaru včas zpomalí. "Musíme vzít v úvahu, že ne všude je měření technicky proveditelné. Musíme najít úsek, kde lze umístit radar i kontrolu," namítá Milan Janouch, vedoucí oddělení dopravního inspektorátu policie.

Strážníci mají také radar

Od léta bude rychlost na silnicích městské části kromě státní kontrolovat také městská policie. Radar zabudovaný ve služební oktávii mají městští strážníci zatím ve zkušebním provozu. "Zaučujeme velitele směn, aby s radarem uměli pracovat," říká ředitel městských strážníků Viktor Richter a dodává, že zákon jim umožní kontrolovat rychlost od 1. července. Záznam na radaru a fotografie vozu usvědčí řidiče z překročení rychlosti. Ředitel Richter počítá s tím, že se kontroly zaměří na místa, odkud je nejvíce stížností.

Kontroly dodržování rychlosti v Praze 6 od 1. 1. do 31. 10. 2005

Celkem zjištěno: 10 284 přestupků při překročení rychlosti.
Blokové pokuty:
uděleno 6926 blokových pokut za téměř 5 mil korun.
Pokuty v přestupkovém řízení: 800 tisíc korun.
Policisté přistihli 42 řidičů, kteří řídili po požití alkoholu.
Kontrolovalo se v ulicích:
M. Horákové, Na Valech, Bělohorská, Střešovická, Kamýcká, Podbabská, Aviatická, Evropská, K Tuchoměřicům, Na Ořechovce.