Školáci pomohou počítat pražské veverky

O tom, jak žijí veverky, co jedí nejraději, jak se poznají jejich stopy ve sněhu nebo proč jsou chráněné, se dozvídali školáci na ZŠ Dlouhý lán v rámci projektu "Pražská veverka". Kromě zajímavé přednášky, kterou si vyslechli, mají nyní možnost zapojit se do sledování výskytu těchto chráněných živočichů.

"Informace o tom, kde se v přírodě setkali s veverkou, budou děti zapisovat do dotazníku, který dostanou na přednáškách," říká vedoucí projektu Veronika Voldřichová. Počet veverek v Praze podle ní není známý. Zapojením školáků do projektu se organizátoři pokusí získat aktuální poznatky. Záznamy budou školáci předávat studentce přírodovědecké fakulty UK Zuzaně Bartákové, která pracuje na sčítání veverek a informace z dotazníků zanese do mapy Prahy a vyhodnotí. "Veverka obecná je od roku 1975 chráněným živočichem. Od té doby o ní nevyšla žádná odborná publikace a neví se ani, kolik jich u nás žije," říká Bartáková. Projekt zaujal děti i pedagogy. Předpokládalo se, že se do něj zapojí 400 dětí z vybraných pražských škol, a zatím přednášky o veverkách vyslechlo již přes tisíc žáků.

Podle Voldřichové je Praha 6 pro sledování veverek velmi vhodná. "Mohou být v oboře Hvězda, v Divoké Šárce, na Jenerálce V současné době netušíme, zda se stahují spíše do městských parků a zahrad nebo dávají přednost lesnímu prostředí," říká. Projekt vyvrcholí v březnu 2007 výstavou, která představí výsledky monitoringu a dětské výtvarné i přírodovědecké práce na téma veverka.

Dotazník je možno získat také na internetu na www.ornita.cz.