Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Okrádání seniorů patří k jednomu z největších problémů, které policie v Praze 6 šetří. Jak jste spokojen s výsledky jejich práce? Hovoříte o prevenci. Co pro ni dělá radnice? Jedním z pilířů bezpečnostní politiky v Praze 6 je kamerový systém. Skutečně pomáhá?

Okrádání seniorů patří k jednomu z největších problémů, které policie v Praze 6 šetří. Jak jste spokojen s výsledky jejich práce?

Nepochybně je to velký problém a očekávání od policistů jsou velmi vysoká. Je ale třeba říci, že policie řeší až následek, tedy hledá osoby, které už seniory okradli nebo se o to pokusili. Naším cílem má být, aby k něčemu takovému nedocházelo. A to bez důrazného apelu či varování samotných seniorů nejde. A také je to o všímavosti ostatních. Příklad pana Denka, který zasáhl a pachatele zadržel, je čin, před kterým bychom se všichni měli sklonit v uznání.

Hovoříte o prevenci. Co pro ni dělá radnice?

Ve spolupráci s městskou policií jsme zavedli pravidelné Informační a poradenské dny, snažíme se ve školách působit na děti a mládež, spustili jsme program elektronického dohledu v domácnostech osamělých seniorů, do kterého je stále možné se přihlásit. Připravujeme rovněž vysvětlující kampaň s radou, co dělat, když  Na druhou stranu, z vlastní, rodinné zkušenosti vím, že ať už starší občané, tak děti víc než "chytrým radám" z radnice či od policie naslouchají svým příbuzným, rodičům a dětem. Bez jejich pomoci toho moc nezmůžeme.

Jedním z pilířů bezpečnostní politiky v Praze 6 je kamerový systém. Skutečně pomáhá?

Ano, ale neočekávejme od něj víc, než je v jeho silách. Kamery mohou pomoci řešit určité typy pouliční kriminality, na druhou stranu, do domů či bytů opravdu nevidí a ani vidět nemohou. V případě již zmíněného okrádání seniorů mohou sehrát roli nejvýše důkazní. Přesto jsem stejně jako drtivá většina zastupitelů přesvědčen, že investice do tohoto systému je krok správným směrem.

Je ale třeba připomenout, že kamera je nástroj, který funguje tehdy, pokud je policií skutečně maximálně využíván, a to nepřetržitě. Navíc je jen jednou ze složek celé bezpečnostní politiky. Alfou a omegou vždy bude počet policistů, kteří lidově řečeno šlapou chodník. Tady jsou ale možnosti naší radnice velmi omezené. Počet policistů v krajích či obcích stanovuje pan ministr, resp. policejní prezident a volání pražských starostů příliš nenaslouchá.