Ulice by mohly ožít restauracemi

Otevřít prostor ulic lidem a oživit chodníky, o to se radnice pokusí nabídkou pro majitele obchůdků a restaurací. Nižší taxou, kterou bude požadovat za zábor chodníku, chce vybídnout podnikatele, aby si v letním období zřizovali zahrádky.

Jako například v ulicích Paříže nebo v Benátkách, kde si v létě lidé dávají "kafíčko" nebo něco na osvěžení pod slunečníkem na ulici, tak by to mohlo vypadat třeba na Dejvické nebo na Bělohorské ulici. "Jedná se nám především o hlavní třídy," říká tajemnice úřadu Lenka Pokorná. "Tyto ulice jsou večer doslova mrtvé. My bychom si přáli, aby to žilo v ulicích i podvečer, po zavírací době obchodů," vysvětluje. Radnice má ovšem podmínky. "Zahrádky musí být pěkné, uklizené a vkusné. Přednost by měly mít přírodní materiály, pergoly by mohly být ozdobené květinami," říká Pokorná s tím, že by to neměla být jen řada plastových židlí a stolečků. "Chceme odlišit ty, co se snaží." Nabídka podle ní platí i pro obchůdky se zeleninou, květinářství a podobně.

Pokud restaurace nebo obchody tyto podmínky splní, zaplatí radnici za místní poplatek místo 30 korun za metr čtvereční a den pouze 5 korun. "Po dohodě mu stejnou slevu poskytne i TSK za nájem chodníku," uvedla Pokorná. Ta předpokládá, že by ještě před sezónou měli majitelé restaurací předložit návrh, jak bude zahrádka vypadat.

Kontrolní skupina pracovníků úřadu bude v průběhu sezóny kontrolovat, jestli majitel plní nastavené podmínky. Na začátku sezóny totiž zaplatí plnou taxu a sleva mu bude vrácena až na jejím konci.