O hřišti na Červeném Vrchu rozhodli školáci

Jakmile poleví mrazy a začne se oteplovat, spustí se práce na dokončení dětského hřiště v ulici K Červenému vrchu. Část zemních prací byla zahájena na podzim. Mezitím proběhla zajímavá debata o tom, jak bude hřiště vypadat. O konečné podobě rozhodovaly děti z prvního stupně školy Červený Vrch, které na něm s družinou tráví odpoledne.

Na hřiště, které využívají maminky s dětmi z okolních domů, bude umístěn hrací domeček pro malé děti, provazová sestava a prolézačka pro starší, skluzavka, tři houpadla a pískoviště. Kolem bude osazeno 16 laviček. Ve středové ploše je navržen umělý kopeček pokrytý trávníkem, na kterém by malé děti mohly v zimě sáňkovat. Hřišti, ohraničenému novým dřevěným plotem, bude dominovat vysazený vzrostlý buk. Přicházet se bude po nové mlatové cestě.

S projektem navrženým radnicí ovšem nesouhlasili někteří místní lidé. Vytvořili vlastní návrh, jak by hřiště mělo vypadat. Ten obsahoval méně herních prvků, a hřiště by se tak mělo stát spíše klidovou zónou než místem pro hraní. Obě varianty nechala radnice posoudit dětem z blízké základní školy, děti si plánky s návrhy vzaly i domů. „Bezmála 70 procent dětí se rozhodlo pro hřiště s moderními prvky, třetina dětí pro hřiště víceméně klasické,“ sdělila ředitelka školy Matoušová, která uvítala, že děti měly možnost se vyjádřit. „Děti zvolily námi připravený projekt, obyvatelé sousedních domů jimi vypracovanou alternativu. Se zástupcem místních obyvatel jednáme o možném kompromisu,“ uvedl k tomu radní Jan Holický. Nové hřiště včetně vybavení přijde městskou část na dva miliony korun.

Obnovení hřiště připravila městská část poté, co odkoupila pozemek od Metrostavu. Bývalý majitel pozemku nechal odstranit staré a nevyhovující herní prvky. Plácek na hraní v této lokalitě citelně chyběl. Městská část plánuje na jaře obnovit 15 dětských hřišť, v této oblasti jsou to například V Předním Veleslavíně a v ulici José Martího.

 

%%OPENFOTO("/image/200603_10.jpg",1,0,0,0,1)%%