Zimní maratón prověřil výdrž cyklistů

Zimní maratón na horských kolech, který odstartoval v půli února z Dejvic, byl hlavně zkouškou silné vůle. Ze všech čtyř ročníků, které se zatím jely, byl letošní ten nejnáročnější. Na tom se shodli nejen závodníci, ale i pořadatelé. Led a bláto, které se na trati střídaly, změnily místy závod takřka v boj o přežití.

Přesto pořadatelé trasu dnes již známého závodu nezkrátili a závodníci absolvovali celých 38 kilometrů. Na start se postavilo 142 cyklistů a dokonce i sedm žen, z toho pět jich dojelo až do cíle. S číslem jedna tradičně startoval Jiří Chyba z Prahy 6, vítěz všech předchozích ročníků. Letos bohužel své prvenství neobhájil. Zůstal o pět minut za vítězem Miroslavem Vackem z Rumburka, který byl nováčkem závodu, a Tomášem Kozákem z Plzně. Ten se potřetí za sebou umístil na stupních vítězů. Vacek i v náročných podmínkách zvládl trať za hodinu čtyřicet minut, tedy ve stejném čase jako vloni Jiří Chyba.

Absolutně nejtěžším úsekem byl sjezd na Zlatnici, krátce po startu. „Vypadalo to jako ledová hora, naštěstí jsme se obešli bez úrazů,“ řekl velitel závodu Pavel Landa. Stejný kopec pak závodníci vyjížděli opačným směrem, když dojížděli do cíle. „Místy jsem si na trati připadal jako Pljuščenko,“ komentoval závod jeden z účastníků. Na rozdíl od vítězů totiž neměl speciální pláště, které na ledu lépe drží. „Je příjemné ze sebe občas vyždímat víc, než si člověk myslí, že dokáže,“ dodal v cíli jeho kolega, zablácený od hlavy k patě. Po dojezdu byla pro závodníky připravena teplá polévka i cisterny s vodou na umývání kol. Ceny těm nejlepším předal radní Jan Holický, protože městská část nad závodem drží záštitu.

Dalším cyklistickým závodem, který Pavel Landa v Dejvicích pořádá, je Malá padesátka pro děti. Její druhý ročník se pojede 20. května opět z areálu menzy ČVUT v Bechyňově ulici.

 

%%OPENFOTO("/image/200603_02.jpg",1,0,0,0,1)%%

 

%%OPENFOTO("/image/200603_24.jpg",1,0,0,0,1)%% %%OPENFOTO("/image/200603_23.jpg",1,0,0,0,1)%%

 

%%OPENFOTO("/image/200603_25.jpg",1,0,0,0,1)%%

Foto: Roman Kelbich