Zúží se silnice v Podbabě, kvůli chodcům

Silnice Podbabská, vedoucí směrem k Suchdolu, bude v místě přechodu u Paťanky zúžena do jednoho pruhu. V každém směru by měly jeden jízdní pruh omezit betonové city bloky, které usnadní přecházení.

Přecházení na přechodu přes dva jízdní pruhy vyžaduje zvýšenou pozornost jak řidičů, tak chodců. Je mnohem méně bezpečné než přecházení jednoho pruhu. Stalo se osudné i chodci, kterého tu začátkem ledna přímo na přechodu srazilo auto. Smrtelná nehoda byla impulsem pro to, aby se s rizikovým místem něco udělalo. „Silnici I. třídy spravuje odbor dopravy magistrátu, po kterém jsme opakovaně žádali nějaká opatření. Nyní k nim konečně dojde,“ sdělila místostarostka Jaroslava Trnková. O lepší zabezpečení přechodu opakovaně žádalo také vedení hydrometeorologického ústavu, který sídlí přes ulici, naproti autobusové zastávce. Na tu patrně pospíchal i chodec, který na přechodu zahynul pod koly auta.

Již v minulosti bylo v tomto úseku umístěno svislé označení přechodu, rychlost snížena na 40 km/hod a později byl instalován radar ukazující rychlost projíždějících aut. Zúžení vozovky ochranu chodců posílí. „Je třeba si uvědomit, že žádná opatření nebudou dost účinná, pokud se řidiči nenaučí jezdit podle předpisů a respektovat chodce,“ dodává místostarostka Trnková, která má dopravu na starosti a doplňuje, že obdobná opatření bude městská část požadovat i v jiných konfliktních místech.