Permoník se probudil ze zimního spánku

náhled souboruCeloměstská hra Permoník, kterou hrají děti v Praze 6 už třetím rokem, se probudila ze zimního spánku. Pro všechny účastníky, kteří vloni Permoníkovi napsali dopis nebo namalovali obrázek, byly na radnici připraveny dárky.

Dopisů a obrázků s nápady, jak udělat hru ještě zajímavější, se sešlo celkem dvacet sedm. Všechny bylo možné si na místě prohlédnout a přečíst včetně odpovědí na soutěžní otázky z průběhu hry. Ceny přítomným dětem předali místostarostka Marie Kousalíková, která má na starosti oblast protidrogové prevence, generální ředitel pražského Dopravního podniku Tomáš Jílek a moderátor Vlasta Korec.

Mezi své vrstevníky přišel i mnohostranně nadaný devítiletý slepý chlapec Roberto Lombino. Přestože Roberto nevidí, zajímá ho zeměpis, doprava, ale hlavně hudba. Hrou na tahací harmoniku ostatním dětem předvedl, proč se umístil mezi nejlepšími v soutěži Zlatý oříšek 2005 pro nadané děti od 6 ­ 15 let. Roberto také hraje na klavír, krásně zpívá a skládá vlastní hudbu. Má hluboké znalosti o národnostních menšinách a je úspěšný radioamatér. "Jednou bych si přál mít vlastní rádiové vysílání. Už mám sestavený program," řekl Roberto, který také získal 2. místo v soutěži Bílé hole (pro nevidomé) a navštěvuje Deylovu konzervatoř. Roberto, který v minulosti žil v Praze 6, dostal za svou návštěvu radnice dárek, kterým se mu splní sen ­ návštěvu depa metra a svezení v nejmodernější pražské tramvaji. To mu přislíbil ředitel Dopravního podniku. "Obávám se, že bude problém s autorskými právy, ale mohl bych dostat ještě nahrávky, které cestující slyší v metru nebo v tramvaji?" ptal se nadšený Roberto, protože jedna z jeho velkých zálib je hromadná doprava. Znalost specifikací, parametrů a využití různých vlakových či tramvajových souprav udivovala i ředitele Jílka.

Moderátor Vlasta Korec přítomné děti pozval na čtvrtý ročník hry o barevné kameny, která se opět uskuteční od září do listopadu. Každoročně se jí účastní kolem dvou set dětí.