Stavební úřad nechal zlikvidovat černou stavbu

náhled souboruNa černo postavený domek v Liboci rozebraly bagry. Demolici provedl stavební odbor radnice Prahy 6 poté, co pravděpodobný majitel ani stavebník přes opakované výzvy neplnil nařízení k odstranění stavby. Během bourání došlo k napadení úředníka z radnice.

Nepovolená stavba stála v zátopovém území u Litoveckého potoka a podle územního plánu v zeleni. Její demolici nařídil stavební úřad Prahy 6 již v září 2001. Rozhodnutí potvrdily i orgány magistrátu a soud, ke kterým se vlastník, pan Radomír Voříšek, odvolal. "Stavbu na takovém místě nelze povolit ani dodatečně, proto jsme nařídili její odstranění," uvedl vedoucí stavebního odboru radnice Petr Malotin. Stavebník na opakované výzvy nereagoval a práce na dřevěném domě částečně zastavil až po dokončení hrubé stavby.

O likvidaci černé stavby usilovali také lidé z občanského sdružení Sval, které sdružuje majitele okolních pozemků. Podle jejich informací se z dřevěného domku měla stát restaurace, country salon. Lidé ze sdružení Sval se domáhali výkonu rozhodnutí nejen na stavebním úřadu, ale psali také dopis ombudsmanovi. Ten ve své odpovědi urgoval odstranění stavby.

Stavební úřad proto nechal dům na vlastní náklady odstranit. "Radnice bude peníze za demolici vymáhat po majiteli stavby," uvedl šéf stavebního odboru Malotin.

K černé stavbě ovšem nevedla přístupová cesta, proto bylo nutné přejet přes sousední soukromý pozemek pana Levyckého. Ten se snažil příjezd techniky znemožnit a odmítl převzít rozhodnutí o strpění vstupu na pozemek. "Pan Levyckij se snažil bourání zastavit a v podstatě vystupoval jako faktický vlastník stavby," řekl Malotin. Právě Levyckij před příjezdem techniky napadl šéfa stavebního odboru. Celý konflikt má radnice k dispozici na videozáznamu, kvůli případným soudním sporům.

Podle Malotina se poměrně často stává, že lidé zahájí stavbu anebo ji mění, a dodatečně žádají o stavební povolení. "Aby si někdo na černo postavil samostatně stojící objekt k podnikatelským záměrům, v zeleni, to se ale stalo poprvé," řekl. Podle odhadů byla hodnota bouraného objektu kolem jednoho milionu korun.

Z informací stavebního úřadu vyplývá, že pan Levyckij je už z minulosti znám jako opakovaný černý stavebník. Bez předchozího povolení postavil v Praze 6 dvě restaurace.

 

Celodřevěná stavba na betonovém základu stála na černo v zeleni a v zátopovém území. Údajně z ní měla být restaurace.

 

Po demolici. Odstranění stavby se domáhali i lidé ze sousedství.