Vltava znovu zahrozila v Sedlci

náhled souboruPo čtyřech letech od historických povodní Vltava zazlobila znovu. Starosta Tomáš Chalupa okamžitě spustil režim ­ krizový plán, který má radnice Prahy 6 velmi podrobně zpracovaný, a to nejen pro případ povodní. Od 28. března, kdy byl v Praze vyhlášen II. povodňový stupeň, přešla radnice do pohotovosti. Do odvolání je pro zaměstnance radnice pracovní pohotovost 24 hodin denně. Na bezplatnou infolinku 800 100 290 volá 50 lidí denně.

Jedním z prvních opatření povodňového štábu bylo okamžité plnění protipovodňových pytlů pro ochranu domů v nejvíce ohrožené lokalitě v Praze 6 ­ Sedlci, ale i u objektů v Papírenské. "Domy, které jsou vodě na Roztocké ulici nejblíž, a další ohrožené objekty chrání 2000 pytlů až do výšky jednoho metru. Dalších zhruba 1000 naplněných pytlů jsme poskytli Zbraslavi, kde došlo i k evakuacím. Nadále plníme zbývající prázdné pytle, kterých máme dostatečnou zásobu," informoval starosta Chalupa.

Pomoc při plnění pytlů si vyžádal i u odsouzených z ruzyňské věznice, osob vykonávajících tresty obecně prospěšných prací a od nezaměstnaných. Pomáhali ale i lysolajští a suchdolští dobrovolní hasiči nebo lidé, kteří se přihlásili na základě výzvy radnice. Dobrovolní hasiči ze Suchdola spolu s městskou policií navíc měli stálou službu v Sedlci.

Voda poznamenala v Praze 6 dopravní režim pouze v Roztocké ulici, která musela být uzavřena v obou směrech. Podle průtoku vody byl pak střídavě uzavírán či zprovozňován podjezd pod viaduktem v ulici Podbabská, kde voda prosakovala z dešťové kanalizace. Na místě dopravu regulovala policie.

Ubytování pro evakuované

Po zkušenostech z roku 2002 došlo také k rozdělení povodňové komise do pěti pracovních skupin, každé pod velením jednoho z radních. Jedna měla na starosti operační středisko a komunikaci (gesce Jaroslava Trnková), svůj lokální "tým" dostalo každé ze tří ohrožených území ­ Sedlec (Jan Holický), Podbaba (Jan Šafr), oblast Papírenské (Jiří Hermann). Poslední tým pod vedením Marie Kousalíkové obstarával zásobování a také byl připraven řídit případnou evakuaci včetně náhradního ubytování. Z důvodu možné evakuace starosta hned v počátku dočasně pozastavil obsazování volných obecních bytů, aby byly připraveny pro lidi, pokud by je vyhnala voda. Ubytování přitom bylo dík spolupráci s ČVUT zajištěno nejen pro občany Prahy 6, ale i jiných městských částí, kterým radnice nabídla okamžitou pomoc.

Vyklizený břeh

Od okamžiku vyhlášení II. stupně povodňové aktivity kontrolovali inspektoři životního prostředí spolu se strážníky celý břeh Vltavy od Sedlce až ke Stromovce. Vlastníci pozemků měli povinnost břeh okamžitě vyklidit. Kde nebylo možné zajistit vlastníka, úklid provedla radnice a náklady s tím spojené bude dodatečně po vlastníkovi pozemku vymáhat. V Sedlci například majitel potravin Miroslav Smrž zavřel obchod a vše odvezl pryč. Nechtěl riskovat. O povodních před čtyřmi lety mu voda zaplavila celý dům a o vše přišel. Lidé bydlící při Roztocké vyklidili garáže. Vltavu se nakonec podařilo udržet a v Sedlci se dostala jen do dvou sklepů. Pod vodou skončila cyklostezka vedoucí podél Vltavy a mladé vysazené stromy. "Uvidíme, jestli se z toho vzpamatují," říká inspektor životního prostředí Jaroslav Holý.

 

Vltava zaplavila Roztockou ulici v Sedlci. Uzavřenou oblast hlídala městská policie.