Florbalisté Střešovic nemají v ČR konkurenci

náhled souboruTatran Techtex Střešovice získal jubilejní 10. titul Mistra ČR. Střešovický tým tak pošesté v řadě potvrdil suverénní postavení v české nejvyšší florbalové soutěži. Finálovým soupeřem nebyl opět nikdo jiný, než ostravské FBC, se kterým se Tatran utkal o ligový titul počtvrté za sebou.

"Věčně stříbrné" Pepino opět nedokázalo sesadit Tatran z florbalového trůnu, když prohrálo 3:1 na zápasy. Tato sezóna je pro Tatran obrovským úspěchem především díky zisku obou nejcennějších tuzemských trofejí ­ Poháru ČFBU i titulu Mistra ČR.

Trenér Petr Harapát vidí historický úspěch takto: "I přetože se v týmu během sezony objevily dílčí problémy, na oba vrcholy české florbalové scény se Tatran vždy dokázal semknout. Pro hráče je důležité zviditelnění v Čechách, pro to jsou ochotni udělat maximum". Podle Harapáta však chybí touha dosáhnout úspěchu i na evropské úrovni. "To je to, co vidím jako hlavní rozdíl mezi námi jako trenéry a hráči, a co se budeme snažit v budoucnosti změnit."

Celou finálovou sérii ­ 4 utkání ­ sledovalo přímo v halách přes tři a půl tisíce diváků, kteří dokázali, jak tomu bývá v posledních letech zvykem, vytvořit bouřlivou atmosféru. Ani tentokrát však žhavý ostravský kotel nedotlačil svůj tým k vytouženému cíli.

Je téměř neuvěřitelné, s jakou jistotou dokáže Tatran postavit tým, který vždy dosáhne až na samý vrchol. I přes odchody reprezentantů ­ zmiňme alespoň Aleše Jakůbka a Jana Freunda nebo dlouhodobé zranění vyhlášeného střelce ligy ­ Michala Jedličky, byla hráčská konstelace v Tatranu opět ideální. Hlavními osobnostmi týmu v play off byli útočník Johan von der Pahlen (švédská posila Tatranu a vítěz kanadského bodování), kapitán Vladimír Fuchs nebo reprezentační gólman Tomáš Kafka, který svými výkony opět zastínil strážce soupeřovy svatyně. Znovu se projevila zkušenost veteránů, kteří dokáží rozhodnout v nejvypjatějších momentech, avšak k úspěchu tentokráte významnou měrou přispěli i zástupci mladé generace (budoucnosti Tatranu) ­ dorostenci Jakub Majer a Aleš Hlavička nebo junioři Marek Deutsch a Tomáš Sláma. K cennému prvenství tým dovedli trenéři Zdeněk Skružný a Petr Harapát.

Nyní hráče čekají oslavy a až na několik reprezentačních výjimek florbalové prázdniny. Mužská florbalová reprezentace se pokusí mezi 21.a 28. květnem na Mistrovství světa ve Švédsku obhájit stříbrné medaile z minulého šampionátu.

Josef Řehořek

 

Kapitán Vladimír Fuchs získal s Tatranem všech 10 mistrovských titulů. Jedna z největších osobností českého florbalu, během finálové série překonal magickou hranici zisku 100 bodů v historii českých play-off a patří mu v této kategorii první příčka. Po vítězném dotažení letošní sezony ohlásil Fuchs konec florbalové kariéry