Na květiny do oken přispěje lidem radnice

Ulice i domy by vypadaly mnohem veseleji, kdyby z oken a balkónů visely trsy muškátů. Radní Prahy 6 rozhodli, že formou grantu podpoří květinovou výzdobu. "Rozkvetlé ulice přeci lidi těší. Proto jsme vytvořili celý Květinový program, kterého se mohou zúčastnit i obyvatelé naší městské části," říká starosta Tomáš Chalupa.

O příspěvek se mohou ucházet jednotlivci, společenství vlastníků i firmy. Grant je určen na nákup kvetoucích balkónových květin, pořízení truhlíků, květináčů i zeminy. "Maximální příspěvek bude vycházet z obvyklých cen pelargonií, jako nejběžnější balkonové květiny, a zeminy, které rozpočteme na šíři oken," vysvětluje radní Jan Holický. Do výzdoby oken květinami radnice hodlá investovat až půl milionu korun.

O grant musejí lidé žádat písemně. Stačí, když vyplní jednoduchý formulář. Spolu s žádostí musí předložit i paragony o zaplacení, aby bylo možné ověřit, kolik do nákupu investovali. "Pokud splní podmínky grantu, radnice jim tyto peníze nebo jejich část proplatí," uvedl radní a dodal, že mohou žádat lidé ze všech ulic. Jediná podmínka je, aby květiny směřovali do ulice. Žádosti o květinový grant mohou lidé podávat do 9. června, formuláře jsou k dispozici na úřadu i v informačních kancelářích. Květiny pak musí umístit do oken do 11. června a ponechat je tam do poloviny září. "Odbor péče o prostředí květiny zkontroluje a rozhodne, zda grant přidělí," upozorňuje Holický.

Lidé aktivitu radnice vesměs vítají. "Je to dobrý nápad, neměla jsem v úmyslu si dát kytky za okno, ale teď to udělám," říká paní Kristiánová z Vokovic. Někteří lidé litují, že o tom nevěděli dříve: "Muškáty za oknem už mám, ale bohužel jsem si neschovala účet," mrzí obyvatelku Střešovic.

Šestka opět kvete

Na záhonech na jaře rozkvete přes 140 tisíc květin. Více než polovina z toho jsou pestrobarevné tulipány na Vítězném náměstí. Kromě letniček radnice v rámci květinového programu plánuje vysadit i podzimní okrasné rostliny. Květinová výzdoba bude stát kolem dvou milionu korun.

Květiny ozdobí i vchody škol. Praha 6 požádala magistrát o převod deseti květinových věží na muškáty, které byly vloni v rámci projektu hlavního města před radnicemi městských částí. Magistrát jim je po skončení sezóny nabídl svěřit do majetku, některé městské části však o ně neměly zájem.

Květiny by se měly objevit i v předzahrádkách restaurací, pokud majitelé chtějí žádat o slevu za zábor chodníku. Podmínkou radnice totiž je, aby zahrádky byly pohledné.

 

Květinové závěsy se znovu objeví v ulicích Prahy 6. Lidé mají možnost si pelargoniemi ozdobit i okna domů.

 

Jak žádat o grant na květinovou výzdobu: