Roztocká ulice je neprůjezdná, přívoz funguje

S desetikiliometrovou objížďkou přes Suchdol a Únětice musejí od dubna počítat řidiči, kteří se vydávají z Prahy směrem do Roztok.

Roztocká ulice vedoucí přes dolní Sedlec podél Vltavy bude kvůli opravě uzavřena až do listopadu. Zákaz vjezdu platí i pro městskou hromadnou dopravu.

Plánovanou opravu uspíšila jarní povodeň. Vzorky odebrané z podloží potvrdily, že vozovka je ve špatném stavu. Nyní se bude modernizovat a rozšiřovat, ve zhruba kilometrovém úseku mezi ulicemi Kamýcká a V Rokli. "Znatelně se vylepší průjezdnost a zvýší se i bezpečnost," uvedl za investora TSK jeho mluvčí Tomáš Mrázek. "Ve směru z Prahy se počítá s rozšířením jednoho pruhu směrem k Vltavě, zapuštěním autobusové zastávky a silnice bude mít nové odvodnění, aby špinavá odtékající voda neznečišťovala řeku," dodal. Provoz na nově upravené silnici by neměl ohrožovat ani chodce. Práce v hodnotě 59 milionů korun zaplatí magistrát a na stavbě by se mělo pracovat každý den od 7 do 21 hodin.

Opravy přinesou komplikace místním obyvatelům Sedlce, ti však jediní mají výjimku a mohou jezdit ke svým domovům. Ostatní městská a osobní doprava je odkloněna přes Suchdol. Nákladní auta musejí ještě dál přes Černý Vůl a Velké Přílepy. "Ti, kdo nebudou respektovat zákaz vjezdu, se daleko nedostanou. Ve směru z Roztok chrání začátek stavby betonové panely," říká sedlecký inspektor pořádku Jaroslav Holý.

Objízdné trasy se obávají starostové malých obcí, přes které nyní doprava povede. "Místní silnice není na takovou zátěž připravena," říká starosta Únětic Vladimír Vytiska. V obci alespoň zvýraznili přechody pro chodce a v rovných úsecích je zákaz předjíždění. Průjezd aut obcí se podle něj od uzavírky Roztocké ztrojnásobil.

Cyklostezka v provozu

Do Sedlce se naopak mohou vydat cyklisté, kterým je tudy průjezd umožněn. V dubnu zaplavenou cyklostezku podél Vltavy již TSK uklidila od nánosů bláta. Na konci Sedlce se cyklisté mohou napojit na uzavřenou silnici a bez problémů dojet do Roztok.

Znovu je v provozu také přívoz, protože Vltava již dosáhla požadovaného průtoku a člun se mohl vrátit na řeku. Ve všední den vyjíždí převozník poprvé v půl šesté ráno a končí v osm hodin, o víkendech v sedm. "Přestože je stanoven jízdní řád, lidé si již zvykli, že když si zatroubí, jedeme hned," říká převozník, který jarní povodeň přečkal bez potíží. Za převoz řeky se platí dvacet korun, děti polovinu.

 

Cyklostezka v Sedlci je po povodni v provozu, přívoz také.