Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Praha 6 bude dotovat květiny za okny soukromníků. V ulicích a parcích jich rozkvétají tisíce. Není to zbytečné plýtvání prostředky? Jedna věc je, že by květiny měly být, druhá pak, že peníze mohou jinde chybět. Nebo nechybí? Proč s tím něco neděláte, vždyť ty podpory vyplácí vaše radnice? Nemůžete nějak změnit pravidla? Myslíte ale, že jim přestanou chodit peníze z dávek?

Praha 6 bude dotovat květiny za okny soukromníků. V ulicích a parcích jich rozkvétají tisíce. Není to zbytečné plýtvání prostředky?

Vždy se povede debata, co se má z veřejného platit víc, co méně a co vůbec. Jsem přesvědčen, že květinová výzdoba není plýtvání. Věřím, že květiny patří do ulic a veřejných prostranství. Podívejte se za naše hranice. Nepamatujete si, jak jste poprvé přijela do Německa, či Rakouska a obdivovala, jak bylo všude uklizeno a za okny, v parcích, na sloupech to kvetlo? Včetně měst a vesnic, které jsou chudší než Praha 6! Nevidím na tom nic špatného, naopak.

Jedna věc je, že by květiny měly být, druhá pak, že peníze mohou jinde chybět. Nebo nechybí?

Určitě je spousta oblastí, kde jsou peníze potřeba, od chodníků přes cyklostezky. Na druhou stranu, existuje celá řada oblastí, kde se plýtvá. Nedovedete si představit, kolik lidí například zneužívá státem nastaveného systému podpor na úkor těch, kteří pomoc skutečně potřebují. Je také třeba vnímat jednotlivé akce z hlediska celkových nákladů. Různí podvodníci zneužívající sociální podporu stojí mnohonásobně víc, než všechny kytky v Praze 6 dohromady.

Proč s tím něco neděláte, vždyť ty podpory vyplácí vaše radnice?

Naši zaměstnanci zajišťují výkon státní agendy. Náplň práce jim dává ministerstvo a příslušné zákony. A to nastavuje pravidla tak, že jejich zneužití je pro člověka s fantazií velmi jednoduché. S tím radnice mnoho nenadělá.

Nemůžete nějak změnit pravidla?

Obecní ano. Uvedu příklad. Na šestce bydlí rozvětvená rodina, kde nikdo z plnoletých nepracuje. Žijí z daní těch, kteří pracují. Podotýkám, že nejsou práceneschopní z hlediska zdravotního. Zkrátka pracovat nechtějí, zvlášť, když dávky jsou velmi štědré.

A co s tím? Obec jim dala podmínku. Buď budete pracovat a nebo musíte opustit obecní byt. Naposledy na mne hlava rodiny dost křičela: prý se "nenechá vydírat prací a na byt má nárok". Práci nepřijali, byt se neprodlouží. To je, co můžeme dělat z naší pozice, nepodporovat lenochy.

Myslíte ale, že jim přestanou chodit peníze z dávek?

Ani náhodou.